Μια επίθεση ενός 17χρονου βομβιστή-καμικάζι σε κτίριο όπου συστεγάζονταν στο γαλλικό σχολείο Ιστικλάλ και το Γαλλικό Ινστιτούτο στην Καμπούλ, την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον έναν άνθρωπο και τραυμάτισε άλλους 16, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι, μερικές ώρες έπειτα από μια ακόμη βομβιστική επίθεση η οποία στοίχισε τη ζωή σε έξι Αφγανούς στρατιώτες λίγο έξω από την πόλη.

Η πρωτεύουσα του Αφγανιστάν πλήττεται από μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων και επιθέσεων ένοπλων φέτος, καθώς οι ξένες μάχιμες δυνάμεις προετοιμάζονται να αποσυρθούν από τη χώρα στα τέλη του μήνα.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών του Αφγανιστάν, ο Αγιούμπ Σαλάνγκι, δήλωσε ότι το πρόσωπο το οποίο διέπραξε τη βομβιστική επίθεση ήταν δεκαεπτά ετών και διευκρίνισε ότι πυροδότησε το γιλέκο με εκρηκτικά που φορούσε μέσα στο κτίριο σκοτώνοντας έναν άνθρωποι και τραυματίζοντας 16 ακόμη κατά τη διάρκεια μιας σχολικής εκδήλωσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς ανέφερε σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε στο Παρίσι ότι η επίθεση στο Γαλλικό Ινστιτούτο σκότωσε πολλά πρόσωπα και επίσης «προκάλεσε πολυάριθμους τραυματισμούς», πάντως διαβεβαίωσε ότι η χώρα του δεν θρηνεί θύματα.

Οι Ταλιμπάν έχουν εντείνει τις επιθέσεις τους σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευθούν την αβεβαιότητα και τις αδυναμίες των υπηρεσιών ασφαλείας του Αφγανιστάν, που ετοιμάζονται να αναλάβουν την ευθύνη για τη διεξαγωγή του πολέμου εναντίον των ανταρτών, ο οποίος διανύει την 13η χρονιά του.

Νωρίτερα σήμερα ένας άλλος βομβιστής-καμικάζι επιτέθηκε σε λεωφορείο που μετέφερε Αφγανούς στρατιώτες, σκοτώνοντας τους έξι και τραυματίζοντας 11, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.

Οι επιθέσεις αυτές τερμάτισαν το μικρό διάστημα των δύο εβδομάδων που δεν είχε σημειωθεί κάποια επίθεση στην αφγανική πρωτεύουσα.

Ο Ντάουλατ Ουαζίρι, αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας του Αφγανιστάν, δήλωσε ότι ο βομβιστής, που ήταν πεζός, πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία είχε ζωστεί ώστε να πλήξει το λεωφορείο στην περιοχή Ταραχίλ, στην ανατολική Καμπούλ, νωρίς το πρωί.

Την ευθύνη για την επίθεση αυτή ανέλαβαν οι Ταλιμπάν.

Εξάλλου πέντε μαθητές αναφέρθηκε πως έχασαν τη ζωή τους σε μια αεροπορική επιδρομή στην επαρχία Παρουάν, στο βόρειο τμήμα της χώρας, αλλά η Διεθνής Δύναμη Αρωγής για την Ασφάλεια (ISAF) του Αφγανιστάν ανακοίνωσε ότι επρόκειτο για αντάρτες.

Οι απώλειες μεταξύ των αμάχων από τις αεροπορικές επιδρομές των ξένων δυνάμεων στο Αφγανιστάν είναι ανάμεσα στα ζητήματα που προκάλεσαν έντονες τριβές στις σχέσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση της Καμπούλ και τα δυτικά κράτη τα οποία την υποστηρίζουν.