Η Ιταλία ετοιμάζεται για να αντιμετωπίσει αύριο, Παρασκευή, μια οκτάωρη γενική στάση εργασίας η οποία οργανώνεται από μεγάλες συνδικαλιστικές ομοσπονδίες σε διαμαρτυρία για τις οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης του Ματέο Ρέντσι.

«Δεν πάει έτσι» είναι το σύνθημα αυτής της απεργιακής κινητοποίησης η οποία οργανώθηκε στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα από την κύρια ιταλική εργατική συνομοσπονδία, την αριστερή CGIL, και υποστηρίζεται από τη μετριοπαθή UIL.

Μια τρίτη, μικρότερη συνομοσπονδία, η δεξιά UGL, ανακοίνωσε εκ των υστέρων τη συμμετοχή της στην κινητοποίηση.

Ο κύριος στόχος της συνδικαλιστικής οργής παραμένει η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας την οποία θέλησε ο Ρέντσι για να ενθαρρύνει τις προσλήψεις.

Ο σχετικός νόμος, ο οποίος υιοθετήθηκε την περασμένη εβδομάδα, προβλέπει τη διευκόλυνση των απολύσεων και τον περιορισμό των δικαιωμάτων και της προστασίας των μισθωτών κατά τα πρώτα χρόνια της εργασιακής σύμβασής τους.

Ο δεύτερος στόχος των συνδικάτων είναι το σχέδιο προϋπολογισμού του 2015, τα μέτρα του οποίου για την οικονομική ανάκαμψη θεωρούνται ανεπαρκή.

«Ο συνδυασμός αυτών των δύο σχεδίων δεν ευνοεί ούτε την απασχόληση ούτε τις επιχειρήσεις που θέλουν να επενδύσουν» και αντιπροσωπεύει «ένα μίγμα που προκαλεί αποπληθωρισμό και ύφεση», κατήγγειλε η Σουζάνα Καμούσο, γενική γραμματέας της CGIL, ανακοινώνοντας την απεργιακή κινητοποίηση.

Αντί για μια μεγάλη εθνική συγκέντρωση, πρόκειται να πραγματοποιηθούν στη χώρα γύρω στις πενήντα τοπικές διαδηλώσεις.

Στη Ρώμη, τα συνδικάτα θα πραγματοποιήσουν πορεία στο κέντρο της πόλης και συγκέντρωση σε μία από τις μικρότερες πλατείες της πρωτεύουσας.

Όλοι οι τομείς δραστηριότητας αναμένεται ότι θα πληγούν απ’ αυτή τη γενική κινητοποίηση, παρόλο που η αρμόδια ιταλική αρχή απαγόρευσε στους εργαζομένους στις σιδηροδρομικές μεταφορές να συμμετάσχουν σ’ αυτή επειδή αυτοί οι τελευταίοι έχουν επίσης ανακοινώσει κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας για το Σάββατο και την Κυριακή.