Οι ΗΠΑ και οι δυτικοί σύμμαχοι της κατηγόρησαν επισήμως σήμερα, Δευτέρα, την Κίνα για παραβίαση διακομιστή email της Microsoft Exchange, εκτιμώντας, μάλιστα, πως το Πεκίνο συνεργάστηκε με εγκληματίες και χάκερ σε επιθέσεις ransomware και άλλες, παρόμοιες κυβερνοεπιθέσεις.

Όπως μετέδωσε το Associated Press, οι ανακοινώσεις, οι οποίες δε συνοδεύονται από κυρώσεις εναντίον της κινεζικής κυβέρνησης, έχουν ως στόχο την έντονη καταδίκη των δραστηριοτήτων που ένας ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν χαρακτήρισε ως μέρος ενός «ανεύθυνου τρόπου συμπεριφοράς στον κυβερνοχώρο», που τείνει να επαναλαμβάνεται.

Το ευρύ φάσμα απειλών στον κυβερνοχώρο από το Πεκίνο περιλαμβάνει επιθέσεις ransomware από χάκερ σε στόχους που περιλαμβάνουν τις ΗΠΑ και από τους οποίους απαιτούν εκατομμύρια δολάρια.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ εμφανίζονται, επίσης, να ισχυρίζονται ότι το Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας της Κίνας αξιοποιεί τις υπηρεσίες χάκερ που έχουν εμπλακεί σε εκβιασμούς στον κυβερνοχώρο όπως και σε κλοπές για δικό τους όφελος.

Αντιδράσεις καταγράφηκαν και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ.

O Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ με ανακοίνωσή του καλεί την Κίνα να «αναλάβει δράση κατά των κακόβουλων δραστηριοτήτων στον κυβερνοχώρο που πραγματοποιούνται από την επικράτειά της».

«Η παραβίαση και η εκμετάλλευση του διακομιστή Microsoft Exchange υπονόμευσε την ασφάλεια και την ακεραιότητα χιλιάδων υπολογιστών και δικτύων παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των κρατών μελών και των θεσμικών οργάνων της ΕΕ», αναφέρει, υπογραμμίζοντας ότι «επιτρέπει την πρόσβαση σε σημαντικό αριθμό χάκερ που συνεχίζουν να εκμεταλλεύονται την παραβίαση μέχρι σήμερα. Αυτή η ανεύθυνη και επιβλαβής συμπεριφορά είχε ως αποτέλεσμα κινδύνους ασφαλείας και σημαντική οικονομική απώλεια για τα κυβερνητικά μας ιδρύματα και τις ιδιωτικές εταιρείες μας, και έχει δείξει σημαντικές διαρροές και συστημικές επιπτώσεις για την ασφάλεια, την οικονομία και την κοινωνία μας γενικά».

«Καταδικάζουμε τέτοιες κακόβουλες δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο που έχουν σχεδιαστεί για να αποσταθεροποιήσουν και να βλάψουν την ευρωατλαντική ασφάλεια και να διαταράξουν την καθημερινή ζωή των πολιτών μας», αναφέρει σχετική ανακοίνωση και από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

«Παραμένουμε δεσμευμένοι να υποστηρίξουμε ισχυρές εθνικές πολιτικές κυβερνοάμυνας, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους εφαρμογής της δέσμευσης του ΝΑΤΟ στον κυβερνοχώρο», προστίθεται.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.