Δεκάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν τη Δευτέρα ένα σπίτι στο Νιου Τζέρσεϊ, με τον κάτοχό του να έχει καταγραφεί σε βίντεο να εκτοξεύει ρατσιστικό οχετό στον γείτονά του.

Ο 45χρονος Edward Cagney Mathews βγήκε μάλιστα από την οικία του για να απαντήσει στο πλήθος των 100 περίπου ατόμων που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το σπίτι του, πριν τον βάλει ξανά άρον-άρον μέσα η αστυνομία.

Όταν οι αστυνομικοί τον συνόδευσαν σε ένα αυτοκίνητο για να τον απομακρύνουν από το σημείο, ο κόσμος του πετούσε μπουκάλια με νερό…

Το ρατσιστικό παραλήρημα έστρεψε τη γειτονιά εναντίον του

Το τοπικό αστυνομικό τμήμα δήλωσε πως ο κόσμος συγκεντρώθηκε έξω από το σπίτι του με ειρηνικές διαθέσεις. Η αστυνομία είχε ήδη στα χέρια της τις καταγγελίες της οικογένειας που ζει δίπλα στον Mathews, πολλές αναφορές για τη συνεχόμενη παρενόχλησή τους από τον λευκό γείτονά τους.

Η ρατσιστική συμπεριφορά του έχει καταγραφεί σε βίντεο, όταν προσεγγίζει τον αφροαμερικανό γείτονά του και του λέει «μάθε τους νόμους. Εδώ δεν είναι Αφρική ή απ’ όπου προέρχεσαι».

«Γεννήθηκα στην Αμερική», του απαντά αυτός, «και δεν δίνω δεκάρα για σένα». Ο Mathews τον έλουσε κατόπιν με ρατσιστικές βρισιές, αποκαλώντας τον ακόμα και «μαϊμού».

Γείτονες αναφέρουν στους τηλεοπτικούς σταθμούς πως το ρατσιστικό παραλήρημα του 45χρονου κρατά εδώ και μήνες. Άλλοι πάλι λένε πως έχει ιστορικό με παρενόχληση μη λευκών γειτόνων.

Η τοπική αστυνομία χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του «εντελώς απαράδεκτη» και του έχουν απαγγελθεί ήδη κατηγορίες. Αντίστοιχες δηλώσεις έκανε και ο δήμαρχος, αλλά και το δημοτικό συμβούλιο της πόλης.

Ο ίδιος ο Mathews ισχυρίστηκε στον σταθμό NBC10 ότι δεν είναι ρατσιστής: «Δεν έχω υπάρξει ποτέ ρατσιστής. Έχω κάνει λάθη, έχω πει ρατσιστικά πράγματα πάνω στον θυμό ή το μεθύσι μου. Δεν μπορώ να συνδεθώ με τις έγχρωμες κοινότητες, αλλά ρατσιστής δεν είμαι»…