Η Ευρωπαία Συνήγορος του Πολίτη, Έμιλι Ο’ Ρέιλι άρχισε έρευνα για να διαπιστώσει, αν η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (EEAS) και η αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο (Eulex) έλαβαν όλα τα αναγκαία μέτρα για να ερευνήσουν τις υποψίες για διαφθορά και άλλες παρατυπίες στην Eulex.

Σε έγγραφο, με ημερομηνία την 14η Νοεμβρίου, που εξασφάλισε η εφημερίδα «Κόχα Ντιτόρε» της Πρίστινας, η Ευρωπαία Συνήγορος του Πολίτη ενημερώνει τον επικεφαλής των επιχειρήσεων της EEAS Πάτρικ Τσάιλντ ότι αποφάσισε να διενεργήσει έρευνα μετά τις καταγγελίες για ανάμειξη σε διαφθορά υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Eulex που διατύπωσε η εισαγγελέας της αποστολής της ΕΕ στο Κόσοβο, Μαρία Μπαμιέ.

Η κ. Ο’ Ρέιλι αναφέρει ότι ενημερώθηκε πως για την υπόθεση είχαν ξεκινήσει, το 2013, από κοινού έρευνα η EEAS και η Eulex.

«Από δημοσιεύματα του Τύπου με αφορμή τη διαφθορά πηγάζουν υποψίες, αν η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και η Eulex ερευνούν με τον κατάλληλο τρόπο το ζήτημα» σημειώνει η Ευρωπαία Συνήγορος του Πολίτη.

«Σίγουρα συμφωνείτε ότι οι υποψίες που διατυπώθηκαν είναι πολύ σοβαρής φύσης» υπογραμμίζει η κ. Ο’ Ρέιλι και σημειώνει πως «φαίνεται ότι οι EEAS και Eulex συνεχώς αρνούνταν να δώσουν πληροφορίες, που είναι ο βασικός στόχος της έρευνας αυτής ή να αναφέρουν σε ποιο επίπεδο έφθασε η έρευνα».

Η κ. Ο’ Ρέιλι εξηγεί ότι στόχος της δικής της έρευνας δεν είναι να εξακριβωθεί αν ευσταθούν οι καταγγελίες της εισαγγελέως Μαρία Μπαμιέ, αλλά να διαπιστώσει αν «η EEAS και η Eulex έκαναν όλα τα αναγκαία βήματα για να εξετάσουν τις υποψίες».