Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, κατακεραύνωσε τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους του κατηγορώντας τους ότι έχουν προκαλέσει «μεγάλη κρίση» κατά τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού.

Αυτό μετέδωσαν τουλάχιστον τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της χώρας την Τετάρτη.

Κορονοϊός και Βόρεια Κορέα: Μέγα μυστήριο με την πανδημία, κανείς δεν ξέρει τι γίνεται

Ο Κιμ έκανε το σχόλιο κατά την επίσημη συνάντηση της ηγεσίας του κόμματος, περνώντας και σε «καρατομήσεις» στην πενταμελή προεδρεύουσα επιτροπή.

«Οι υψηλόβαθμοι επικεφαλής σημαντικών κρατικών υποθέσεων παραμέλησαν την εφαρμογή των σημαντικών αποφάσεων του κόμματος για τα οργανωτικά, θεσμικά, υλικά, επιστημονικά και τεχνολογικά μέτρα που χρειάστηκαν κατά την παρατεταμένη εκστρατεία του κράτους για την πανδημία», είπε στη συνάντηση ο Κιμ, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Korean Central News Agency.

Αυτή η ολιγωρία «προκάλεσε μια σημαντική υπόθεση δημιουργίας μεγάλης κρίσης για την ασφάλεια του κράτους και την ασφάλεια των ανθρώπων, καταλήγοντας σε βαριές συνέπειες», είπε ο εμφανώς αδυνατισμένος Κιμ. Το κρατικό πρακτορείο δεν ξεκαθαρίζει ωστόσο ποιες είναι αυτές οι «βαριές συνέπειες».

Το παράδοξο της υπόθεσης είναι πως ακόμα και σήμερα, η Βόρεια Κορέα ισχυρίζεται πως δεν έχει κανένα καταγεγραμμένο κρούσμα κορονοϊού, παρά το γεγονός ότι όπως λέει έχει ελέγξει πάνω από 30.000 πολίτες.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να παραδεχτεί ποτέ η Βόρεια Κορέα πως έχει έστω και μία μόλυνση. Ακόμα και αν υπήρχαν πολλά κρούσματα, ο Βορράς δεν θα αποκάλυπτε αυτές τις εξελίξεις, συνεχίζοντας να προωθεί την εκστρατεία του κατά του ιού, για την οποία λέει πως είναι η καλύτερη», είπε σχετικά ο Hong Min, αναλυτής στο Korea Institute for National Unification της Σεούλ.

Οι δηλώσεις του Κιμ ωστόσο κάτι σημαίνουν, ισχυρίζονται αναλυτές, κάτι σημαντικό πρέπει να έχει συμβεί σε όρους διαχείρισης της πανδημίας ώστε να απομακρυνθούν από τις θέσεις τους υψηλόβαθμα στελέχη του κομματικού μηχανισμού.