«Θεέ μου, τι έχει συμβεί;». Ένας αρχιπυροσβέστης, ο οποίος ήταν από τους πρώτους ανθρώπους που βοήθησε την πριγκίπισσα Νταϊάνα μετά το δυστύχημα στο Παρίσι μίλησε για πρώτη φορά και αποκάλυψε τι του είπε.

Ο Xavier Gourmelon δήλωσε στη Daily Mail πως όταν έφτασε στο σημείο του τροχαίου τον Αύγουστο του 1997, η Νταϊάνα ακόμη «κουνιόταν και μιλούσε». «Μίλησε στα αγγλικά και είπε: “Θεέ μου, τι έχει συμβεί;”. Μπόρεσα να το καταλάβω αυτό και προσπάθησα να την ηρεμήσω. Της κράτησα το χέρι», είπε ο Gourmelon, ο οποίος κατέθεσε στην αστυνομία αλλά δεν έχει μιλήσει ποτέ ξανά στον Τύπο.

Ο αρχιπυροσβέστης δεν είχε ιδέα ότι εκείνη την ώρα προσπαθούσε να σώσει μια πριγκίπισσα. Μόνο όταν την ανέβασαν σε ένα ασθενοφόρο έμαθε ποια ήταν και την αναγνώρισε.

Πριγκίπισσα Νταϊάνα: Η μαρτυρία του γιατρού

Ο γιατρός Frederic Mailliez είδε το σοκαριστικό τροχαίο την ώρα που επέστρεφε σπίτι από ένα πάρτι και προσπάθησε να βοηθήσει. «Δύο θύματα ήταν ήδη νεκρά» και δύο ακόμη – συμπεριλαμβανομένου του σωματοφύλακα της Νταϊάνα – «ήταν σοβαρά τραυματισμένα αλλά ακόμη ζωντανά».

Πρώτα βοήθησε την Νταϊάνα, η οποία «καθόταν στο πάτωμα στο πίσω μέρος» της Mercedes. «Ανακάλυψα τότε ότι ήταν μια όμορφη γυναίκα και δεν είχε σοβαρά τραύματα στο πρόσωπό της. Δεν αιμορραγούσε τότε αλλά ήταν σχεδόν αναίσθητη και ανέπνεε με δυσκολία».

«Φαινόταν καλά τα πρώτα λεπτά», σημείωσε ακόμη. «Άρχισα να της μιλάω στα Αγγλικά, λέγοντάς της ότι ήμουν γιατρός και ότι ένα ασθενοφόρο ήταν στον δρόμο και πως όλα θα πάνε καλά».

Ο γιατρός έφυγε όταν ανέλαβαν οι διασώστες. «Έτσι άφησα τη σκηνή χωρίς να γνωρίζω ποιον είχα φροντίσει», είπε στη Daily Mail.

Ο ιερέας που νόμιζε ότι επρόκειτο για φάρσα

Τα νέα ότι ήταν στην πραγματικότητα η Νταϊάνα ήταν τόσο σοκαριστικά που ο ιερέας Yves-Marie Clochard-Bossuet έκλεισε το τηλέφωνο όταν του ζήτησαν να πάει στο νοσοκομείο, νομίζοντας ότι επρόκειτο για φάρσα.

Τελικά πήγε και θυμάται ότι την είδε τυλιγμένη με ένα σεντόνι, αφότου είχε δηλωθεί ο θάνατός της. «Την είδα για πρώτη φορά εκεί», είπε στη Daily Mail.

Αμέσως σκέφτηκε τους δύο μικρούς γιους της, τους πρίγκιπες Χάρι και Ουίλιαμ, όπως είπε. «Θα πρέπει να ξυπνήσουν και να τους πουν τελείωσε. Είναι το χειρότερο πράγμα», θυμάται.