Ιστορικά αβέβαιη προμηνύεται η ψηφοφορία σήμερα στις προκριματικές των Δημοκρατικών για να δώσουν το χρίσμα στον υποψήφιό τους για τη δημαρχία της Νέας Υόρκης, από τις οποίες θα αναδειχθεί ο επόμενος δήμαρχός της, με τον πρώην αστυνομικό Έρικ Άνταμς να έχει το προβάδισμα στην πόλη αυτή των ΗΠΑ που ανησυχεί για την έλλειψη ασφάλειας, αναφέρει το ΑΠΕ.

Καθώς το 86% των Νεοϋρκέζων που συνδέονται με ένα κόμμα είναι Δημοκρατικοί, ο νικητής των σημερινών προκριματικών εκλογών είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα κερδίσει στις 2 Νοεμβρίου, την ημέρα των γενικών εκλογών, και θα διαδεχθεί τον Μπιλ ντε Μπλάζιο, ο οποίος βρίσκεται στη θέση αυτή από το 2014 και είναι εξαιρετικά αντιδημοφιλής. Έπειτα από 16 μήνες πανδημίας του νέου κορονοϊού που αποδυνάμωσαν την οικονομία της πόλης, εναπόκειται στον νέο δήμαρχο να δώσει μια νέα ώθηση στη Νέα Υόρκη, η οποία διερωτάται για το μέλλον της.

Ο επιχειρηματίας Άντριου Γιανγκ, ο υποψήφιος που ενσαρκώνει την ανανέωση, είχε για καιρό το προβάδισμα, προτού τον ξεπεράσει ο 60χρονος πρώην αστυνομικός Έρικ Άνταμς, ο οποίος είναι σήμερα πρόεδρος της συνοικίας του Μπρούκλιν και Αφροαμερικανός. «Οι Νεοϋρκέζοι ανησυχούν για την εγκληματικότητα», δήλωσε ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο Baruch Νταγκ Μούτσιο, «και αν ψηφίσουν βάσει της αντίληψής τους, ο Άνταμς ευνοείται».

Μολονότι οι αριθμοί βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, τα περιστατικά με πυρά βρίσκονται σε αύξηση 73% από τις αρχές της χρονιάς και μια σειρά από περιστατικά στο μετρό ενέτεινε πρόσφατα τις πιέσεις, με την υποστήριξη των τοπικών καναλιών και ταμπλόιντ. Ο Έρικ Άνταμς, γέννημα – θρέμμα της Νέας Υόρκης, υπηρέτησε την αστυνομία για 22 χρόνια και εργάστηκε κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του στις δυνάμεις της τάξης κατά των διακρίσεων που υπονομεύουν την αστυνομία της Νέας Υόρκης.

Ο Άνταμς λαμβάνει ποσοστό 28% της πρόθεσης ψήφου σε δημοσκόπηση του Ipsos που δημοσιεύτηκε χθες, Δευτέρα, και ακολουθούν με 20% ο Άντριου Γιανγκ και με 15% η πρώην υπεύθυνη του δήμου για την καθαριότητα Κάθριν Γκαρσία, η οποία εκπροσωπεί μια σύνθεση της μετριοπαθούς και της προοδευτικής πτέρυγας του κόμματος.

«Μοναδικές εκλογές»

Ωστόσο τίποτε δεν έχει ακόμη κριθεί, καθώς η Νέα Υόρκη υιοθέτησε φέτος, μόνον για τις προκριματικές της εκλογές, το νέο σύστημα εκλογών με σειρά επιλογής (ranked-choice), το οποίο επιτρέπει στον ψηφοφόρο να ψηφίσει μέχρι και πέντε υποψηφίους, τους οποίους κατατάσσει με βάση την προτίμησή του. Κατά την καταμέτρηση, ο υποψήφιος που θα καταταγεί στην χειρότερη θέση στο σύνολο των ψηφοδελτίων αποκλείεται και υπολογίζεται πλέον η δεύτερη επιλογή των ψηφοφόρων που τον είχαν στην πρώτη θέση. Ο μηχανισμός αυτός επαναλαμβάνεται στη συνέχεια έως ότου ένας υποψήφιος φτάσει το 50% των ψήφων.

Το σύστημα αυτό με τη σειρά επιλογής και τους αποκλεισμούς, το οποίο έρχεται να προστεθεί στις ήδη παραδοσιακά σημαντικές καθυστερήσεις στη Νέα Υόρκη στην καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων, μπορεί να μεταθέσει για τα μέσα Ιουλίου την ανακοίνωση του νικητή των προκριματικών. «Σε μια χώρα στην οποία κυριαρχούν ιστορικά δύο κόμματα, η ψήφος με σειρά επιλογής ανοίγει το πολιτικό σύστημα με θετικό τρόπο στη δημοκρατία», εκτιμά ο Τζον Κρίνσκι, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο City College της Νέας Υόρκης.

Η αβεβαιότητα για το ποσοστό συμμετοχής, παραδοσιακά πολύ χαμηλό (14% των Δημοκρατικών είχαν ψηφίσει στις τελευταίες προκριματικές του 2017), περιπλέκει ακόμη περισσότερο την εξίσωση. Η απουσία υποψηφίου που να συγκεντρώνει ποσοστό άνω του 30% στις δημοσκοπήσεις και η έναρξη αυτού του νέου εκλογικού συστήματος καθιστούν αυτές τις προκριματικές μοναδικές στην ιστορία της πόλης, σύμφωνα με τον Νταγκ Μούτσιο.

Ο ρόλος της Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ

Ενώ ακολουθούσε σε απόσταση από τους υπόλοιπους υποψηφίους μερικές εβδομάδες πριν από τις εκλογές, η προοδευτική υποψήφια Μάγια Γουάιλι, μαύρη δικηγόρος που υποστηρίζεται από την γνωστή βουλευτή Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ, έχει προσεγγίσει πλέον την Κάθριν Γκαρσία με ένα ποσοστό 13%, έναντι 15% της τελευταίας, και παραμένει στην κούρσα. Μετά την στροφή στα αριστερά που καταγράφηκε στις τοπικές βουλευτικές εκλογές του 2018 και την ενίσχυση της στροφής αυτής το 2020, το πιο ριζοσπαστικό, πιο νεαρό και πιο μεικτό ρεύμα που εκπροσωπεί η Οκάσιο-Κορτέζ ελπίζει ακόμη σε μια νίκη. «Δεν πιστεύω ότι οι προοδευτικοί έχουν την κατάλληλη προσέγγιση για εκλογές σε κλίμακα πόλης ή πολιτείας», σημείωσε ωστόσο ο Τζον Κρίνσκι.

Δεν μπορούν κυρίως να υπολογίζουν στη μαζική υποστήριξη των συνδικάτων, τα οποία έχουν μεγάλη επιρροή στη Νέα Υόρκη και τα οποία έχουν στην πλειονότητά τους συσπειρωθεί στο πρόσωπο του Έρικ Άνταμς, πρόσθεσε, εν μέρει για να στοιχηματίσουν στο φαβορί. Εξάλλου η ανησυχία που αισθάνεται σήμερα αριθμός Νεοϋρκέζων όσον αφορά την έλλειψη ασφάλειας θα μπορούσε επίσης να λειτουργήσει εναντίον της Μάγια Γουάιλι, η οποία πρότεινε να κοπεί ένα μέρος του προϋπολογισμού της αστυνομίας, όπως ζητεί αριθμός ακτιβιστών του κινήματος που δημιουργήθηκε μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ.