Οι ειρηνευτικές συμφωνίες μεταξύ του Κιέβου και των αυτονομιστών ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία «καταπατήθηκαν χονδροειδώς» από την ουκρανική κυβέρνηση, η οποία αντί να ενθαρρύνει την αποκλιμάκωση της έντασης, κλιμάκωσε τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις, κατήγγειλε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Είναι ξεκάθαρο σήμερα ότι οι συμφωνίες καταπατήθηκαν χονδροειδώς από την ουκρανική πλευρά. Αντί να ενθαρρύνει την αποκλιμάκωση, το Κίεβο κατέφυγε εντατικά στη στρατιωτική βία στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, χρησιμοποιώντας βαρέα όπλα, γεγονός που προκάλεσε τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων και μαζικές καταστροφές», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

«Αντί να προχωρήσει σε πραγματικές συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και να ξεκινήσει διάλογο με τον ίδιο του τον λαό, το Κίεβο πήρε παρασκηνιακά αόριστες αποφάσεις που δεν οδήγησαν πουθενά, πέραν από υποσχέσεις χωρίς αύριο», συνέχιζε η ανακοίνωση.

Από την πλευρά του ο ουκρανικός στρατός απέρριψε σήμερα τις κατηγορίες των φιλορώσων αυτονομιστών ότι έχει εξαπολύσει νέα επίθεση στην ανατολική Ουκρανία, επισημαίνοντας ότι τηρεί «αυστηρά» τη συμφωνία εκεχειρίας.

«Απορρίπτουμε τους ισχυρισμούς αυτούς τηρούμε αυστηρά το μνημόνιο του Μινσκ για την εκεχειρία. Παραμένουμε στα καθορισμένα όριά μας και τις θέσεις μας. Δεν προελαύνουμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού Βλάντισλαβ Σελεζνιόφ.

Εξάλλου η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι συνεχίζει να αυξάνει τα στρατεύματά της στη μεθόριο μεταξύ των δύο χωρών.

Περίπου 60 τεθωρακισμένα, περιλαμβανομένων 50 αρμάτων μάχης T-64, μετακινήθηκαν με τραίνο σε μια πόλη κοντά στα ουκρανικά σύνορα στη νότια ρωσική επαρχία Ροστόφ, δήλωσε το συμβούλιο ασφαλείας του Κιέβου.

Τα άρματα μάχης αυτά δεν είχαν διακριτικά, σημείωσε ο εκπρόσωπος Αντρίι Λισένκο.