Ο Τζέιλεν Φράιμπεργκ, ο 14χρονος μαθητής που πυροβόλησε 5 συμμαθητές του, είχε καλέσει τα θύματά να συναντηθούν στη καφετέρια του σχολείου όπου φοιτούσαν, το μέρος όπου έλαβε χώρα η τραγωδία, ανακοίνωσαν την Δευτέρα οι αρχές του Σιάτλ των ΗΠΑ.

Οι αστυνομικοί που έχουν αναλάβει την υπόθεση επιβεβαίωσαν ότι ο Φράιμπεργκ είχε κανονίσει να συναντηθεί με τους «φίλους» του στην καφετέρια του σχολείου κατά τη διάρκεια του διαλείμματος. Ο 14χρονος έστειλε στα 5 παιδιά γραπτό μήνυμα στα κινητά τους, προτείνοντας τους να βρεθούν στην καφετέρια ώστε να φάνε όλοι μαζί το κολατσιό τους, μετέδωσαν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Τα 5 παιδιά, ηλικίας μεταξύ 14 και 15 ετών, κάθονταν συγκεντρωμένα σε ένα τραπέζι της καφετέριας όταν ο Φράιμπεργκ έβγαλε το περίστροφο το οποίο είχε στο σακίδιό του και άνοιξε πυρ, δήλωσαν αξιωματούχοι. Αποτέλεσμα ήταν ένα κορίτσι να πέσει νεκρό από τις σφαίρες και τα άλλα 4 παιδιά να τραυματιστούν σοβαρά.

Ο Φράιμπεργκ χρησιμοποίησε ένα περίστροφο τύπου Berretta .40 διαμετρήματος, το οποίο είχε αγοράσει νόμιμα μέλος της οικογένειάς του.

Η μαθήτρια Ζόι Γκαλάσο σκοτώθηκε ακαριαία, ενώ η συμμαθήτριά της Τζία Σοριάνο άφησε την τελευταία της πνοή την Κυριακή στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν με βαριά τραύματα.

«Η Τζία είναι η όμορφη κόρη μας και τα λόγια είναι περιττά για να περιγράψουν πόσο πολύ θα μας λείψει», δήλωσαν οι γονείς της άτυχης κοπέλας σε ανάρτηση που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του νοσοκομείου.

Η μαθήτρια Σεϊλί Τσουτσουλνάσκιτ νοσηλεύεται στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση.

Δύο ακόμα θύματα, ο 15χρονος Άντριου Φραίμπεργκ και ο 14χρονος Νέιτ Χατς, που σύμφωνα με τις αρχές είναι ξαδέρφια του ενόπλου, νοσηλεύονται σε νοσοκομείο ο πρώτος σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ ο δεύτερος έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο.

Οι αρχές δεν έχουν μέχρι στιγμής εντοπίσει τα κίνητρα πίσω από τη στυγερή επίθεση του 14χρονου κατά των συμμαθητών του.