Μέσω ανακοίνωσης του υπουργού Μεταφορών της Ιρλανδίας, ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) συμφώνησε σήμερα να ερευνήσει την εξαναγκαστική προσγείωση του επιβατικού αεροσκάφους της εταιρείας Ryanair, στο Μινσκ, έπειτα από σχετική εντολή που δέχθηκε από τις Αρχές της Λευκορωσίας.

Το 36μελές Συμβούλιο αυτής της υπηρεσίας του ΟΗΕ, που εδρεύει στο Μόντρεαλ του Καναδά, συνεδρίασε για να εξετάσει τα αιτήματα που είχαν υποβάλει οι ΗΠΑ και πολλές άλλες χώρες, που ζητούσαν να ερευνηθεί το θέμα. Ο Ράιαν είπε ότι ο ICAO θα παρουσιάσει μια ενδιάμεση αναφορά μέχρι τις 25 Ιουνίου.

«Στηρίζουμε πλήρως την απόφαση του ICAO να διεξάγει μια διαφανή και ανεξάρτητη έρευνα για το επεισόδιο στη Λευκορωσία και χαιρετίζουμε την υποστήριξη των συναδέλφων μας απ’ όλον τον κόσμο, ώστε να διασφαλιστεί ότι αυτό θα γίνει», πρόσθεσε ο Ιρλανδός υπουργός.

Η Λευκορωσία σήκωσε ένα μαχητικό για να συνοδεύσει το επιβατικό αεροσκάφος στο Μινσκ, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα μια ψευδή προειδοποίηση για βόμβα. «Αυτές οι απαράδεκτες ενέργειες ήταν μια επίθεση στην ασφάλεια της ευρωπαϊκής αεροπλοΐας και έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή των επιβατών και του πληρώματος που ταξίδευαν μεταξύ δύο πρωτευουσών της ΕΕ», τόνισε ο Ράιαν.

Η κρίση φέρνει ματαιώσεις πτήσεων

Επίσης, η Air France ματαίωσε άλλη μία πτήση από το Παρίσι για τη Μόσχα, που ήταν προγραμματισμένη για αύριο, αφού οι ρωσικές Αρχές δεν έδωσαν έγκριση στο σχέδιο πτήσης που θα παρέκαμπτε τη Λευκορωσία, ανέφερε ένας εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας.

Η γαλλική εταιρεία, που ανήκει στον όμιλο Air France-KLM, είχε ακυρώσει άλλη μία πτήση με προορισμό τη ρωσική πρωτεύουσα, την Τετάρτη (26/05), εν μέσω των εντάσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Λευκορωσίας, συμμάχου της Ρωσίας, με αφορμή την εξαναγκαστική προσγείωση ενός αεροσκάφους της Ryanair στο Μινσκ, όπου συνελήφθη ένας αντιφρονών δημοσιογράφος.

Μάας: Tρομοκρατικά χαρακτηριστικά έχει η συμπεριφορά του Λουκασένκο

Σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, «η συμπεριφορά του έχοντος την εξουσία στην Λευκορωσία Αλεξάντερ Λουκασένκο έχει τρομοκρατικά χαρακτηριστικά». Τη σχετική δήλωση έκανε σήμερα ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός του SPD μετά από τις διαβουλεύσεις με ομολόγους του της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η συνάντηση στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας, Λισαβόνα, αφορούσε μεταξύ άλλων στην προετοιμασία νέων αποφάσεων για κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας.