Στενή συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος της Αλβανίας και στο πλαίσιο αυτό ορισμένα από τα ζητήματα στα οποία επιθυμεί να «ρίξει βάρος» είναι η διαχείριση των απορριμμάτων, η ανακύκλωση, η ατμοσφαιρική ρύπανση αλλά και η προστασία των άγριων ζώων που τελούν υπό εξαφάνιση.

Η αρμόδια υφυπουργός της αλβανικής κυβέρνησης, Ολιάνα Ίφτι, επισκέφθηκε, σήμερα, τη Θεσσαλονίκη για να πάρει μια «γεύση» από τη διαδικασία της ανακύκλωσης – κυρίως από τη χρήση των μπλε κάδων, εκεί όπου συγκεντρώνονται όλα τα ανακυκλώσιμα υλικά.

«Τα προβλήματα του περιβάλλοντος σε όλο τον κόσμο είναι πολλά και μεγάλα. Αλλά η περιβαλλοντική κατάσταση στην Αλβανία φαίνεται προβληματική» δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η κ. Ίφτι, η οποία πέρα από τον τίτλο της υφυπουργού είναι και εκπρόσωπος του Κόμματος της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ), που υποστηρίζει τα δικαιώματα των μειονοτήτων της χώρας γενικά και της ελληνικής κοινότητας.

Η κ.Ιφτι, λόγω απουσίας του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, συναντήθηκε το μεσημέρι στο νέο δημαρχιακό μέγαρο με τον αναπληρωτή δήμαρχο και αντιδήμαρχο Κινητοποίησης της Κοινωνίας των Πολιτών, Νεολαίας και Αθλητισμού Κωνσταντίνο Ζέρβα, με τον οποίο συζήτησαν περαιτέρω τρόπους συνεργασίας των δύο πλευρών.

«Έχω επικοινωνία με πολλούς ανθρώπους στη Θεσσαλονίκη, ενώ έχω συναντήσει τον δήμαρχο και στα Τίρανα, στη διάρκεια του ταξιδιού του, πριν από λίγες ημέρες. Στις επαφές μας καταλάβαμε πως μπορούμε να έχουμε μια συνεργασία που να αφορά θέματα του περιβάλλοντος» πρόσθεσε η υφυπουργός Περιβάλλοντος της Αλβανίας.

«Ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα μπορούσε να μας βοηθήσει και να μας υποστηρίξει στον διαχωρισμό των απορριμμάτων σε ανακυκλώσιμα και μη ανακυκλώσιμα. Έχουμε κι εμείς ένα πρόγραμμα σε πιλοτική φάση σε πολλές πόλεις της Αλβανίας, το οποίο μπορούμε να προχωρήσουμε» συμπλήρωσε.

Στο πλαίσιο της καλύτερης συνεργασίας εξετάζεται το ενδεχόμενο ενός ταξιδιού, στη Θεσσαλονίκη, ομάδας ειδικών από την Αλβανία προκειμένου να δουν πώς γίνεται εδώ η ανακύκλωση και να μεταφέρουν στη χώρα τους τις απαραίτητες γνώσεις και εμπειρίες.

«Όπως η Θεσσαλονίκη πήρε καλές πρακτικές από το Τελ Αβίβ και τη Βιένη, έτσι και οι πόλεις της Αλβανίας θέλουν να πάρουν από εμάς πρακτικές πάνω στο θέμα της ανακύκλωσης και των απορριμμάτων» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από την πλευρά του, ο κ. Ζέρβας μετά τη συνάντηση με την Αλβανίδα υφυπουργό Περιβάλλοντος.