Ποινή φυλάκισης 73 ετών σε συνολικά 18 κατηγορούμενους επέβαλε δικαστήριο των Σκοπίων σήμερα για υποθέσεις κατασκοπείας και για εκβιασμούς.

Ο βασικός κατηγορούμενος της υπόθεσης για κατασκοπεία Μάριαν Εφρέμοφ, ο οποίος ήταν πρώην υπάλληλος των μυστικών υπηρεσιών της ΠΓΔΜ, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 15 ετών, αφού κρίθηκε ένοχος για συνεργασία με μυστικές υπηρεσίες ξένων χωρών.

Μεταξύ των κατηγορούμενων για την ίδια υπόθεση ήταν και ο Μάριαν Μάτσοφσκι, πρώην διευθυντής του γραφείου του προέδρου της Βουλής της ΠΓΔΜ Τράικο Βελιάνοφσκι, ο οποίος καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενάμιση έτους.

Οι καταδικασθέντες, σύμφωνα με το δικαστήριο, παρείχαν, έναντι αμοιβής, διαβαθμισμένες πληροφορίες σε μυστικές υπηρεσίες ξένων χωρών,που αφορούσαν τη δομή και τη λειτουργία των υπηρεσιών ασφαλείας της ΠΓΔΜ, την πολιτική κατάσταση στη χώρα, τους δυνάμει κινδύνους για τη χώρα, τις θρησκευτικές κοινότητες στην ΠΓΔΜ και τα ακραία στοιχεία σε αυτές, ενώ εκβίαζαν επιχειρηματίες και πρόσωπα από τον δημόσιο βίο της χώρας, με σκοπό να τους αποσπάσουν χρηματικά ποσά.

Η αστυνομία της ΠΓΔΜ είχε συλλάβει, τον Σεπτέμβριο του 2013, στο πλαίσιο επιχείρησης, με την κωδική ονομασία «Κατάσκοπος», 19 άτομα, με τις κατηγορίες της κατασκοπείας και της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, που ασχολούνταν με εκβιασμούς και απάτες.

Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν πρώην στελέχη της αστυνομίας, του υπουργείου Άμυνας και των κρατικών μυστικών υπηρεσιών της ΠΓΔΜ. Η υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ Γκορντάνα Γιανκούλοφσκα είχε αναφέρει ότι ορισμένοι από τους συλληφθέντες και τους κατηγορούμενους εργάζονταν για λογαριασμό μυστικών υπηρεσιών ξένων χωρών και κυρίως για λογαριασμό μυστικής υπηρεσίας γειτονικής χώρας.