Τέλος καλό όλα καλά με τους 345 Σύρους παράτυπους μετανάστες, που κινδύνευαν να πνιγούν, 50 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πάφου, διέσωσαν οι Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, έπειτα από επικίνδυνη επιχείρηση κάτω από συνθήκες σφοδρής θαλασσοταραχής.

Οι μετανάστες, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, 293 ενήλικες και 52 παιδιά, επιβιβάστηκαν από την υπερφορτωμένη ψαρόβαρκα στο κρουαζιερόπλοιο «Σάλαμις- Φιλοξενία», το οποίο σε συντονισμό με τις κυπριακές Αρχές, άλλαξε πορεία και έπλευσε προς την περιοχή.

Όλοι οι μετανάστες είναι καλά στην υγεία τους, πέραν της εξάντλησης από την παραμονή τους στη θάλασσα, υπό άθλιες συνθήκες. Φιλοξενούνται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του πλοίου «Σάλαμις», όπου τους παρέχεται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, φαγητό, νερό και γάλα στα μικρά παιδιά.

Πανέτοιμες είναι όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες για υποδοχή των μεταναστών, οι οποίοι αναμένονται στο λιμάνι Λεμεσού, απόψε το βράδυ. Γιατροί και νοσηλευτές του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού θα βρίσκονται στο λιμάνι για να εξετάσουν τους μετανάστες και αν κριθεί αναγκαίο, θα νοσηλευτούν.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος, δήλωσε στο ΡΙΚ, ότι οι μετανάστες θα μεταφερθούν σε ειδικό χώρο, όπου θα φιλοξενηθούν, μέχρι να ληφθούν αποφάσεις για τα επόμενα βήματα. Στο χώρο φιλοξενίας τους, θα λειτουργούν όλες οι αναγκαίες υπηρεσίες φροντίδας και περίθαλψης.