Η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία αποφάσισε να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στη Γάζα, που θα πραγματοποιηθούν στο Κάιρο, παρά τη δολοφονία δύο μελών της Χαμάς, ανακοίνωσε ανώτερος αξιωματούχος της παλαιστινιακής Χαμάς.

Νωρίτερα σήμερα, η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία ανέφερε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός υπό την αιγίδα της Αιγύπτου προτού αυτές ακόμη ξεκινήσουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σημερινή δολοφονία δύο Παλαιστινίων στη Χεβρώνα, δήλωσε ο Μοχάμεντ αλ Ζάχαρ, μέλος της αντιπροσωπείας.

«Οι διαπραγματεύσεις επρόκειτο να ξεκινήσουν…σήμερα το πρωί κι ήρθε αυτή η είδηση κι έτσι σταματήσαμε να κατευθυνόμαστε στον τόπο των διαπραγματεύσεων. Η αντιπροσωπεία συναντάται τώρα και θα εκδώσει ανακοίνωση», είχε δηλώσει νωρίτερα στο Reuters ο παλαιστίνιος αξιωματούχος Κάις Άμπου Λέιλα.

Ισραηλινά στρατεύματα πυροβόλησαν και σκότωσαν σήμερα δύο Παλαιστινίους στην πόλη Χεβρώνα της Δυτικής Όχθης και ο στρατός ανακοίνωσε ότι τα θύματα ήταν μέλη της Χαμάς που ευθύνονται για τη δολοφονία τριών ισραηλινών εφήβων τον Ιούνιο–μία επίθεση που πυροδότησε τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι έμμεσες συνομιλίες στο Κάιρο πρόκειται να ξεκινήσουν σχεδόν ένα μήνα μετά τον τερματισμό της 59ημερης σύγκρουσης στα παλαιστινιακά εδάφη.

Της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας θα ηγείται ο Αζαμ αλ Άχμεντ, μέλος της οργάνωσης Φάταχ του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, ενώ στην αντιπροσωπεία θα συμμετέχει και ο ηγέτης της Χαμάς, ο οποίος εδρεύει στο Κάιρο Μούσα Αμπού Μαρζούκ και ο ηγέτης του κινήματος της Ισλαμικής Τζιχάντ, ο Χαλίντ αλ Μπατς.

Ο τελευταίος γύρος των διαπραγματεύσεων Ισραηλινών-Παλαιστινίων κατέρρευσε τον Απρίλιο.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας τον Ιούλιο ως απάντηση στις συνεχιζόμενες παλαιστινιακές επιθέσεις με ρουκέτες από τον παλαιστινιακό θύλακα. Ο πόλεμος έληξε στα τέλη Αυγούστου με την επίτευξη προσωρινής εκεχειρίας ενός μήνα.

Περισσότεροι από 2.100 Παλαιστίνιοι και 70 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν στον πόλεμο αυτό, ενώ χιλιάδες σπίτια στη Λωρίδα της Γάζας καταστράφηκαν με αποτέλεσμα να μείνουν άστεγοι περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι.