Προς ήττα φαίνεται, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, να βαίνουν οι συνδικαλιστές στην αποθήκη της Amazon στο Μπέσεμερ, καθώς η πλειοψηφία των εργαζομένων φαίνεται να ψήφισε κατά της ένταξής τους σε συνδικάτο.

Οι συνδικαλιστές έμοιαζαν να προετοιμάζονται για ήττα χθες Πέμπτη το βράδυ αφού φαίνεται να μην συγκεντρώνουν την απαραίτητη πλειοψηφία στην ψηφοφορία που έγινε σε αποθήκη της Amazon στην Αλαμπάμα για την ένταξη των εργαζομένων σε συνδικάτο, κάτι που θα συνέβαινε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ.

Ο κολοσσός του διαδικτυακού εμπορίου, που έκανε έντονη εκστρατεία κατά του συνδικαλιστικού κινήματος, φαίνεται να κερδίζει, καθώς μέχρι στιγμής έχουν καταμετρηθεί 1.100 «όχι» έναντι μόνο 463 «ναι», όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Λίγοι περισσότεροι από 5.800 εργαζόμενοι στην αποθήκη στο Μπέσεμερ της Αλαμπάμα κλήθηκαν να αποφασίσουν αν θα ήθελαν να ενταχθούν σε συνδικάτο. Από αυτούς ψήφισαν οι 3.215 και η απόφαση θα ληφθεί με απλή πλειοψηφία. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται μόνο 1.608 ψήφοι.

«Το σύστημα μας είναι κατεστραμμένο και η Amazon το εκμεταλλεύθηκε σε μεγάλο βαθμό» σχολίασε ο Στιούαρτ Άμπελμπαου, πρόεδρος του RWDSU, του συνδικάτου στο οποίο θα εντάσσονταν οι εργαζόμενοι στην Amazon.

«Ζητάμε από την ομοσπονδιακή υπηρεσία αρμόδια για τις εργασιακές σχέσεις να ζητήσει από την Amazon να λογοδοτήσει για την παράνομη και σοκαριστική συμπεριφορά της στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας» πρόσθεσε.

Το κίνημα στο Μπέσεμερ είχε λάβει εθνικές διαστάσεις. Στη διαμάχη ενεπλάκησαν από τη μία μεριά υποστηρικτές των συνδικάτων, καλλιτέχνες, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι κοινοβουλευτικοι ακόμη και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και από την άλλη η Amazon, ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης στις ΗΠΑ, τα έσοδα της οποίας αυξήθηκαν κατά πολύ στη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο κολοσσός του διαδικτυακού εμπορίου και το RWDSU αντιπαρατέθηκαν και μέσω του ίντερνετ. Στην αποθήκη του Μπέσεμερ η Amazon ενημέρωνε με βροχή μηνυμάτων και εβδομαδιαίες συνελεύσεις τους εργαζόμενους για τους λόγους που δεν θα έπρεπε να ενταχθούν σε συνδικάτο. Από την πλευρά τους οι συνδικαλιστές μιλούσαν και προσπαθούσαν να πείσουν καθημερινά τους εργαζόμενους που συναντούσαν στην είσοδο της αποθήκης.

Οι εργαζόμενοι που επιθυμούσαν την ένταξή τους σε συνδικάτο κατήγγειλαν τις σκληρές συνθήκες εργασίας στην αποθήκη, την έλλειψη χρόνου να πάνε στην τουαλέτα, την απουσία προστατευτικών μέσων εν μέσω πανδημίας covid-19, τους χαμηλούς μισθούς σε σχέση με την εργασία που έκαναν.

Από την πλευρά της η Amazon απαντούσε ότι το ωρομίσθιο στην αποθήκη στο Μπέσεμερ είναι τουλάχιστον 15 δολάρια, σχεδόν διπλάσιο από αυτό που ισχύει στην Αλαμπάμα, ενώ επεσήμανε ότι προσέφερε ασφάλιση υγείας στους εργαζόμενους της.