Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ καταφέρθηκε σήμερα εναντίον των δυτικών αξιών και ιδίως αυτών που αφορούν τον ρόλο των γυναικών στην κοινωνία.

«Η ηθική κρίση οξύνεται στη Δύση», επεσήμανε ο Χαμενεΐ αναφερόμενος «στην κακή στάση απέναντι στις γυναίκες που πλήττει τις φεμινιστικές αξίες», όπως αυτές προάγονται από το ισλαμικό Ιράν.

Οι αξίες αυτές, που αφορούν τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία, περιλαμβάνονται στο Σύνταγμα του Ιράν, σύμφωνα με το οποίο «καθήκον» της Ιρανής είναι να ανατρέφει τα παιδιά της με σεβασμό προς τη θρησκεία.

Ο αγιατολάχ Χαμενεΐ έκανε τις δηλώσεις αυτές απευθυνόμενος σε μέλη της Συνόδου των Ειδικών, η οποία αποτελείται από θρησκευτικούς αξιωματούχους αρμόδιους να ελέγχουν τις δραστηριότητες του ανώτατου πνευματικού ηγέτης της χώρας.

Το όργανο αυτό συζήτησε κυρίως την «πολιτιστική εισβολή» της Δύσης, όπως η χαλάρωση του ενδυματολογικού κώδικα του Ισλάμ και οι συναυλίες που παραβιάζουν τους θρησκευτικούς κανόνες, σύμφωνα με τον Τύπο.

Οι δηλώσεις αυτές του Χαμενεΐ γίνονται αφού ένας αξιωματούχος της ιρανικής αστυνομίας εκτίμησε ότι ο γυναίκες δεν θα πρέπει να συχνάζουν σε καφετέριες και στα παραδοσιακά ιρανικά μαγαζιά που σερβίρουν τσάι.

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αρμόδια για θέματα γυναικών και οικογένειας Σαχιντόχτ Μολαβερντί, επέκρινε τις απόψεις αυτές εκτιμώντας ότι το μόνο που θα κάνουν είναι να επιδεινώσουν τη θέση των γυναικών εμποδίζοντάς τις να βρουν δουλειά.

Η θέση των γυναικών στην κοινωνία είναι ένα ευαίσθητο θέμα στο Ιράν. Ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί τάσσεται υπέρ μιας μεγαλύτερης πολιτικής και πολιτιστικής ελευθερίας σε ό,τι αφορά τον σεβασμό των αξιών της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν και έχει δηλώσει αντίθετος στις διακρίσεις εις βάρος των γυναικών.

Επίσης η απόφαση του δημάρχου της Τεχεράνης, του Μοχαμάντ Μπαγέρ Γαλιμπάφ, να επιβάλει τον διαχωρισμό των δύο φύλων στις δημοτικές υπηρεσίες έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις.