Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Μπαράκ Ομπάμα, ειδοποίησε τυπικά σήμερα το Κογκρέσο ότι ενέκρινε στοχευμένες αεροπορικές επιδρομές στο βόρειο Ιράκ, προκειμένου να μπορέσει να παραδοθεί ανθρωπιστική βοήθεια στην πολιορκημένη από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος πόλη Αμερλί, όπου ζουν κυρίως σιίτες, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας, με την υποστήριξη σιιτικών παραστρατιωτικών ομάδων, έσπασαν χθες Κυριακή τη δίμηνη πολιορκία της Αμερλί από το ΙΚ και κατάφεραν να μπουν σε αυτή μετά τις επιδρομές της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ εναντίον θέσεων των μαχητών του ΙΚ κοντά στην πόλη. Επίσης, αεροσκάφη της αμερικανικής ΠΑ έκαναν ρίψη προμηθειών στους αμάχους που έχουν παγιδευτεί στην πόλη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ οφείλει να ειδοποιεί το αμερικανικό ομοσπονδιακό Κογκρέσο για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης.

«Η επιχείρηση συνάδει με τις στρατιωτικές αποστολές στις οποίες έχουμε αναφερθεί ως σήμερα στο Ιράκ, να προστατευθούν το προσωπικό και οι εγκαταστάσεις των ΗΠΑ και να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κατάσταση επί του πεδίου», ανέφερε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, η Κέιτλιν Χέιντεν.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.