Μια τραγωδία σημειώθηκε το περασμένο Σάββατο στην Αλάσκα, κοντά στον παγετώνα Κνικ. Ο Πετρ Κέλνερ, ο πλουσιότερος άνθρωπος της Τσεχίας, ήταν ένας από τους πέντε ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους σε συντριβή ελικοπτέρου.

Μόνο ένας άνθρωπος επιβίωσε από τη συντριβή και η κατάστασή του είναι σοβαρή, όπως ανακοινώθηκε την Κυριακή.

Ο Κέλνερ ίδρυσε τον επιχειρηματικό όμιλο PPF, ο οποίος επιβεβαίωσε τον θάνατό του στην ηλικία των 56 ετών.

Ήταν και ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Ευρώπης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Forbes και Bloomberg. Το Forbes υπολογίζει την περιουσία του στα 17,5 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ το Bloomberg στα 15,7 δισεκατομμύρια.

Όπως γράφει το Business Insider, ο Κέλνερ ήταν ένας αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος που ξεκίνησε πουλώντας προμήθειες γραφείου, προτού ξεκινήσει ένα επενδυτικό ταμείο.

Το ελικόπτερο είχε ξεκινήσει από το πολυτελές καταφύγιο Tordrillo Mountain Lodge για μια εκδρομή «heli-skiing». Σε αυτές ελικόπτερα παραλαμβάνουν τους επιβάτες και τους μεταφέρουν σε απομακρυσμένα βουνά για σκι.

Εκπρόσωπος του πολυτελούς καταλύματος ανέφερε πως το ελικόπτερο μετέφερε τρεις πελάτες, δύο εκπαιδευτές σκι και έναν πιλότο.

Οι Αρχές ειδοποιήθηκαν το βράδυ του Σαββάτου ότι το ελικόπτερο δεν είχε επιστρέψει και δόθηκε μια τοποθεσία όπου μπορεί να είχε συντριβεί το ελικόπτερο. Η ομάδα διάσωσης βρήκε έναν μόνο επιζώντα, η κατάσταση της υγείας του οποίου είναι σοβαρή. Πέντε άλλοι άνθρωποι, ο Κέλνερ, ο Γκρέγκορι Χαρμς από το Κολοράντο, ο Μπέντζαμιν Λαροσέ από τη Τσεχία, οι Σον ΜακΜάναμι και Ζάκαρι Ράσελ από την Αλάσκα – ο τελευταίος ήταν ο πιλότος – ήταν όλοι νεκροί.


«Στα 17 χρόνια λειτουργίας μας είναι η πρώτη φορά που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα τέτοιο γεγονός», ανέφερε το κατάλυμα σε δήλωσή του στην The Anchorage Daily News.

Το κατάλυμα βρίσκεται στη λίμνη Τζουντ και χρεώνει 15.000 δολάρια κατ’ άτομο για μια διαμονή μίας εβδομάδας, η οποία περιλαμβάνει εκδρομές heli-skiing.

Το μοιραίο ελικόπτερο ήταν ένα Airbus AS 350-B3. Εκπρόσωπος του καταφυγίου δήλωσε στους New York Times ότι δεν γνωρίζει τι προκάλεσε τη συντριβή. Η έρευνα για την υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στα χρόνια του 1990, ο Πετρ Κέλνερ είχε ιδρύσει τον PPF ως μια επενδυτική εταιρεία με συνεταίρους για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα της χώρας για την ιδιωτικοποίηση εκατοντάδων κρατικής ιδιοκτησίας εταιρειών.

Ο PPF επεκτάθηκε στις ασφάλειες, τα χρηματοπιστωτικά, τις τηλεπικοινωνίες, τις κατασκευές, τα μέσα ενημέρωσης και τη βιοτεχνολογία. Οι επιχειρήσεις του εκτείνονται κυρίως στην Ευρώπη, την Ασία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι εταιρείες του ομίλου PPF

Τα περιουσιακά στοιχεία του ομίλου PPF ανέρχονταν σε 44 δισεκατομμύρια ευρώ στα μέσα του 2020, όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters, το οποίο καταγράφει μια λίστα με τις εταιρείες του ομίλου:

Home Credit: Ενεργή σε εννέα αγορές της ανατολικής Ευρώπης και της Ασίας, ένας από τους μεγαλύτερους χρηματοπιστωτικούς ομίλους στην Κίνα, από το 2007. Η Ρωσία συμπερλαμβάνεται στις μεγάλες αγορές της τράπεζας.

Ανακοίνωσε ζημιές 584 εκατομμυρίων ευρώ το 2020 λόγω της πανδημίας, μετά από καθαρά κέρδη 400 εκατομμυρίων ευρώ το 2019.

Air Bank: Διαθέτει 861.000 πελάτες και αποτελεί το επίκεντρο μιας προσφοράς του PPF για να πάρει τον έλεγχο της μεγαλύτερης τράπεζας MONETA Money Bank. Ο PPF ανακοίνωσε αυτόν τον μήνα ότι αύξησε το μερίδιό της στη MONETA στο 28,36% μετά από εθελοντική προσφορά μετοχών.

O2 Czech Republic: Τσεχικός όμιλος τηλεπικοινωνιών με σχεδόν 6 εκατ. πελάτες κινητής τηλεφωνίας, που κατέγραψε καθαρά κέρδη 262,3 εκατ. δολαρίων το 2020.

Telenor CEE: Ο πάροχος κινητής τηλεφωνίας Telenor έχει πάνω από 10 εκατ. πελάτες στην Ουγγαρία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία και το Μαυροβούνιο, με κέρδη EBITDA ύψους 466 εκατ. ευρώ το 2020.

CETIN: Το μεγαλύτερο δίκτυο δεδομένων και επικοινωνίας της Τσεχικής Δημοκρατίας που αποσχίστηκε από την O2 Czech Republic το 2015.Διαθέτει πάνω από 45.000 χλμ καλωδίων οπτικών ινών.

Ο όμιλος PPF είπε τον περασμένο Φεβρουάριο ότι σκέφτεται να προχωρήσει σε Αρχική Δημόσια Προσφορά (ΙΡΟ) του ομίλου.

Central European Media Enterprises: Ένας όμιλος ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης με έδρα την Πράγα. Ο Κέλνερ ολοκλήρωσε την εξαγορά της το 2020 με μια συμφωνία ύψους 2,1 δισ. δολαρίων.

Skoda Transportation: Ο PPF είναι ο βασικός μέτοχος με μερίδιο 87,8% της τσεχικής εταιρείας κατασκευής των κρατικών μέσων μεταφοράς.

Czech Toll: Η εταιρεία κέρδισε διαγωνισμό για το 2018 σε συνεργασία με τον σλοβακικό όμιλο SkyToll για τη λειτουργία του συστήματος διοδίων στην Τσεχία.

Sotio: Εταιρεία βιοτεχνολογίας που ειδικεύεται στις θεραπείες καρκίνου και αυτοάνοσων.

Real estate: Ο όμιλος έχει assets αξίας 2,4 δισ. ευρώ σε έναν αριθμό αγορών.