Οι αρχές της Βραζιλίας προσπαθούν σήμερα να τερματίσουν την ιδιαίτερα βίαιη εξέγερση στη φυλακή της Κασκαβέλ, η οποία έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους, περιλαμβανομένων δύο κρατούμενων που αποκεφαλίστηκαν.

Αφού ανέστειλαν κάθε επικοινωνία κατά τη διάρκεια της νύχτας, «οι διαπραγματεύσεις ξανάρχισαν το πρωί.

Υπάρχει κατανόηση, προχωράμε και ελπίζουμε ότι το ζήτημα θα διευθετηθεί εντός της ημέρας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Έλσον Φασίνα, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης στην πολιτεία Παρανά, όπου ανήκει η Κασκαβέλ, στη νότια Βραζιλία.

«Οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι υπάρχουν τέσσερις κρατούμενοι νεκροί και δύο φύλακες οι οποίοι κρατούνται όμηροι», πρόσθεσε ο ίδιος.
Δύο κρατούμενοι αποκεφαλίστηκαν, ενώ οι στασιαστές πέταξαν άλλους δύο στο κενό από την οροφή της φυλακής.

Εικόνες που μετέδωσαν τηλεοπτικά δίκτυα της Βραζιλίας και βρέθηκαν στα πρωτοσέλιδα των βραζιλιάνικων εφημερίδων σήμερα δείχνουν ορισμένους από τους στασιαστές φυλακισμένους στην οροφή του σωφρονιστικού καταστήματος, στην πλειονότητά τους με πορτοκαλί στολές και τα πρόσωπα καλυμμένα με λευκό ύφασμα.

Ορισμένοι από αυτούς ήταν οπλισμένοι με μαχαίρια και έμοιαζαν να απειλούν τους ομήρους, που βρίσκονταν ανάμεσά τους στην ταράτσα της φυλακής.

Η στάση ξέσπασε το πρωί της Κυριακής (τοπική ώρα), όταν μια ομάδα εγκλείστων επιτέθηκε στους φύλακες την ώρα που άρχιζε να σερβίρεται το πρόγευμα. Εκείνη τη στιγμή ήταν παρόντες μόνον δέκα φύλακες, σύμφωνα με εκπροσώπους τους.

Κατόπιν το 60% της φυλακής τέθηκε υπό τον έλεγχο των στασιαστών, οι οποίοι αξιώνουν καλύτερες συνθήκες υγιεινής και διατροφής στο παμπάλαιο αυτό κτίριο, καθώς και ένα πιο ευέλικτο πρόγραμμα επισκέψεων και να επιτρέπεται στα πρόσωπα που επισκέπτονται τους εγκλείστους να τους φέρνουν τρόφιμα.

Η αστυνομία δεν έχει ακόμη καταφέρει να αναγνωρίσει τους τέσσερις φυλακισμένους οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους, ούτε να περισυλλέξει τις σορούς εκείνων οι οποίοι αποκεφαλίστηκαν, όπως ανέφερε στο υπουργείο Δικαιοσύνης του Παρανά.

Τουλάχιστον το 40% της φυλακής έχει υποστεί μερική ή ολοσχερή καταστροφή, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Κατά τα επίσημα στοιχεία, το σωφρονιστικό αυτό κατάστημα έχει ονομαστική χωρητικότητα 1.181 κρατουμένων και ο αριθμός των έγκλειστων σε αυτό είναι 1.140.

Αλλά «αυτή η φυλακή χρειαζόταν επενδύσεις» για να βελτιωθούν οι υποδομές της, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άντονι Τζόνσον, ο πρόεδρος του συνδικάτου των σωφρονιστικών υπαλλήλων στην πολιτεία Παρανά.

«Η χωρητικότητα αυξήθηκε μόνο στα χαρτιά, αφού αρχικά δεν αρκούσε παρά μόνο για 900 τροφίμους, άρα υπάρχει υπερπληθυσμός», εξήγησε ο ίδιος.
«Για εμάς η κατάσταση είναι ιδιαίτερα τεταμένη αυτή τη στιγμή, αλλά ελπίζουμε ότι το πρόβλημα θα λυθεί».

Οι αρχές της Βραζιλίας θεωρούν πως οι θάνατοι των τεσσάρων εγκλείστων πιθανόν σχετίζονται με μια σύγκρουση ανάμεσα σε αντίπαλες συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά.

Την Κυριακή 145 κρατούμενοι μεταφέρθηκαν σε άλλα σωφρονιστικά καταστήματα διότι απειλούνταν από τους στασιαστές.

Στη Βραζιλία υπάρχουν σήμερα 548.000 φυλακισμένοι.

Η χώρα θα χρειαστεί να κατασκευάσει σωφρονιστικά καταστήματα χωρητικότητας 207.000 θέσεων για να μην αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα υπερπληθυσμού στις φυλακές, προειδοποιεί η μη κυβερνητική οργάνωση Conectas.