Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το εμβόλιο της AstraZeneca έχει προκαλέσει τη δημιουργία θρόμβων, τόνισε την Τρίτη, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), ο οποίος πραγματοποιεί έρευνα για την ασφάλεια του εμβολίου μετά την απόφαση ευρωπαϊκών χωρών να αναστείλουν τους εμβολιασμούς λόγω ανησυχιών για πιθανές παρενέργειες, όπως περιπτώσεις αιμορραγίας, θρόμβων και χαμηλού αριθμού αιμοπεταλίων.

Η εκτελεστική διευθύντρια του Οργανισμού, Έμερ Κουκ, υπογράμμισε πως ο αριθμός των περιστατικών που έχουν αναφερθεί είναι αντίστοιχος με τον αριθμό που συναντάται στον γενικό πληθυσμό. «Τα περιστατικά είναι πολύ σπάνια και χρειάζεται να αξιολογηθούν», είπε προσθέτοντας ότι υπάρχει σε εξέλιξη έρευνα για τυχόν παρενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca, τα αποτελέσματα της οποίας θα ανακοινωθούν στην Πέμπτη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ΕΜΑ, είναι σε εξέλιξη η έρευνα για τις πιθανές παρενέργειες από το εμβόλιο της AstraZeneca. Παράλληλα, στη συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε πως έχει ζητηθεί από ειδικούς να ερευνήσουν αν υπάρχει κάποια σύνδεση ανάμεσα στο εμβόλιο και τους θρόμβους στο αίμα.

Οι ειδικοί θα καταλήξουν σε ένα συμπέρασμα την Πέμπτη. Το κοινό θα ενημερωθεί αμέσως μετά τη συνάντηση της Πέμπτης.

Πάντως, διευκρινίστηκε πως δεν υπάρχει ένδειξη ότι το εμβόλιο προκάλεσε τα περιστατικά θρόμβων και ότι ο αριθμός των περιπτώσεων αυτών δεν είναι μεγαλύτερος από εκείνος που καταγράφεται στον πληθυσμό.

Καθώς η έρευνα συνεχίζεται, ο ΕΜΑ παραμένει σίγουρος για τα οφέλη του εμβολίου και τονίζει πως αυτά υπερτερούν των κινδύνων. Τα περιστατικά θρόμβων στο αίμα είναι «εξαιρετικά σπάνια» και πρέπει να αξιολογηθούν.

Η επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων Έμερ Κουκ σημείωσε ακόμη πως η υπηρεσία ερευνά ένα προς ένα τα περιστατικά και αναμένεται μια ολοκληρωμένη τοποθέτηση την Πέμπτη.

Σημειώνεται πως σήμερα συνεδριάζει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος αποφάσισε να συγκαλέσει επιτροπή ειδικών για να εξετάσει την ασφάλεια του συγκεκριμένου εμβολίου, αν και κορυφαίο στέλεχός του για επιστημονικά θέματα συνέστησε να συνεχίσει να αξιοποιείται.

Προβληματισμός και στην Ελλάδα

Και στη χώρα μας επικρατεί προβληματισμός και αναστάτωση για τις πιθανές παρενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca, μετά την προσωρινή αναστολή στη χορήγησή του από 17 ευρωπαϊκές χώρες.

Στην Ελλάδα συνεχίζεται κανονικά η χορήγησή του, καθώς σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών από τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία, δεν δικαιολογείται η διακοπή χρήσης του εν λόγω εμβολίου. Σε ανακοίνωσή της μάλιστα η επιτροπή επισημαίνει, ότι σε συνεργασία με την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, δίνει απόλυτη προτεραιότητα στα θέματα ασφάλειας των εμβολίων.