Προβληματισμός και αναστάτωση επικρατεί στη χώρα μας για τις πιθανές παρενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca, μετά την προσωρινή αναστολή στη χορήγησή του από 17 ευρωπαϊκές χώρες.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Στη χώρα μας συνεχίζεται κανονικά η χορήγησή του, καθώς σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών από τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία, δεν δικαιολογείται η διακοπή χρήσης του εν λόγω εμβολίου. Σε ανακοίνωσή της μάλιστα η επιτροπή επισημαίνει, ότι σε συνεργασία με την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, δίνει απόλυτη προτεραιότητα στα θέματα ασφάλειας των εμβολίων.

«Ψυχραιμία, νηφαλιότητα και ανάλυση των επιστημονικών δεδομένων» συνέστησε νωρίτερα ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, τονίζοντας ότι η Ελλάδα εμπιστεύεται απόλυτα τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του, δεδομένου ότι ο ΕΜΑ έχει αδειοδοτήσει όλα τα εμβόλια, τα οποία χορηγούν οι ευρωπαϊκές χώρες. «Στη χώρα μας έχουμε κάνει 172.000 εμβολιασμούς με αυτό το εμβόλιο. Υπήρξε ένα περιστατικό σοβαρό. Το έλεγξε ο ΕΟΦ και δεν σχετίζεται με τον εμβολιασμό με AstraZeneca» πρόσθεσε ο Βασίλης Κικίλιας.

Παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, αρκετοί πολίτες που έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό σήμερα και τις προσεχείς ημέρες με το εμβόλιο της AstraZeneca κάνουν δεύτερες σκέψεις, εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων της έκτακτης σύσκεψης του ΕΜΑ που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Πέμπτη, με αιχμή τις ανησυχίες που συνδέονται με θρόμβους αίματος.

Για το λόγο αυτό, δεν είναι λίγοι αυτοί που προχωρούν σε ακύρωση του ραντεβού τους.

Τι προβλέπεται όμως σε μία τέτοια περίπτωση;

Σύμφωνα με πηγές από το Υπουργείο Υγείας, εάν ένας πολίτης ακυρώσει το προγραμματισμένο ραντεβού εμβολιασμού του, έχει δυνατότητα να το επαναπρογραμματίσει ένα μήνα μετά. Επισημαίνεται ωστόσο, ότι έχει τη δυνατότητα να αλλάξει το ραντεβού του έως μία φορά, ενώ συνίσταται η αλλαγή να πραγματοποιείται μόνο όταν υπάρχει σημαντικός λόγος. Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω διαδικασία μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:

  • Κατόπιν σύνδεσης με στοιχεία TAXIS στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr.
  • Για τους Πολίτες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα, με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία.