Σε τεντωμένο σκοινί φαίνεται πως βρίσκονται οι σχέσεις ΗΠΑ και Ιράν, έπειτα από τις εξελίξεις των τελευταίων ωρών. Ωστόσο, φαίνεται να υπάρχει και μια καλή διάθεση και από τις δύο πλευρές για να υπάρξει συμφωνία όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα της ασιατικής χώρας.

Αρχικά, όπως δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής θα επιδιώξουν να ενισχύσουν και να επεκτείνουν την διεθνή συμφωνία με το Ιράν με στόχο τον περιορισμό του πυρηνικού του προγράμματος.

Απευθυνόμενος στην υπό την αιγίδα του ΟΗΕ Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό στην Γενεύη, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δήλωσε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν την δέσμευση να διασφαλίσουν ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικό όπλο. Η διπλωματία είναι ο καλύτερος τρόπος για την επίτευξη αυτού του στόχου».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έχει δηλώσει ότι, αν το Ιράν επιστρέψει στην «αυστηρή τήρηση» της συμφωνίας του 2015, η κυβέρνησή του θα κάνει το ίδιο, υπενθύμισε στην μαγνητοσκοπημένη παρέμβασή του ο Μπλίνκεν.

«Σε συνεργασία με τους συμμάχους και τους εταίρους, θα επιδιώξουμε επίσης να επεκτείνουμε και να ενισχύσουμε το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (διεθνής πυρηνική συμφωνία του 2015) και να αντιμετωπίσουμε άλλους τομείς ανησυχίας στους οποίους περιλαμβάνεται η αποσταθεροποιητική περιφερειακή συμπεριφορά του Ιράν και η ανάπτυξη και διασπορά βαλλιστικών πυραύλων», είπε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Και το Ιράν πρέπει να τηρήσει πλήρως τις διασφαλιστικές του συμφωνίες με την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) και τις διεθνείς του υποχρεώσεις», είπε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έπειτα από την επίσκεψη του γενικού διευθυντή της IAEA Ραφαέλ Γκρόσι στο Ιράν το σαββατοκύριακο.

Η IAEA ανακοίνωσε χθες ότι κατέληξε σε συμφωνία με το Ιράν να αμβλύνει το αποτέλεσμα των μέτρων που σχεδιάζει να λάβει η Τεχεράνη, που περιλαμβάνουν τον τερματισμό των επιθεωρήσεων του διεθνούς οργανισμού.

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ανακοίνωσε κατά την επιστροφή του από το Ιράν, ότι κατέληξε με την Τεχεράνη σε μια “προσωρινή λύση” διάρκειας τριών μηνών ώστε να διατηρηθεί μια “ικανοποιητική εποπτεία” επί του πυρηνικού προγράμματος, ακόμη και αν οι επιθεωρήσεις περιοριστούν από αύριο.

«Η πρόσβαση (στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν) θα μειωθεί, ας το παραδεχτούμε, αλλά θα είμαστε σε θέση να διατηρήσουμε τον απαραίτητο βαθμό επιτήρησης και ελέγχου», δήλωσε ο Ραφαέλ Γκρόσι κατά τη διάρκεια σύντομης ενημέρωσης του Τύπου στο αεροδρόμιο της Βιέννης επιβεβαιώνοντας ότι η Τεχεράνη θα προχωρήσει από αύριο με τα σχέδιά της για την διάρρηξη της συνεργασίας της με την IAEA.

«Η Ουάσινγκτον θα απαντήσει, όταν το επιλέξει»

Οι ΗΠΑ θεωρούν υπεύθυνο το Ιράν για τη δράση των συμμάχων της Τεχεράνης στο Ιράκ, όμως η Ουάσινγκτον δεν επιδιώκει να υποδαυλίσει τις εντάσεις στην περιοχή, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Επιρρίπτουμε ευθύνες στο Ιράν για τις ενέργειες των συνεργών του που επιτίθενται σε Αμερικανούς» στο Ιράκ, είπε ο Νεντ Πράις, ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίες, λίγες ώρες αφότου ρουκέτες έπληξαν την Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης, όπου βρίσκεται η αμερικανική πρεσβεία.

Οι αμερικανικές δυνάμεις θα αποφύγουν να υποδαυλίσουν «μια κλιμάκωση που θα ήταν υπέρ του Ιράν», πρόσθεσε ο Πράις, δηλώνοντας ότι η Ουάσινγκτον είναι «εξοργισμένη» από την πρόσφατη επίθεση, όπως και για εκείνη που σημειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο της πόλης Αρμπίλ του Ιρακινού Κουρδιστάν, πριν από μερικές ημέρες. Οι δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού θα απαντήσουν όταν και όπου το επιλέξουν, προειδοποίησε.

Η Τεχεράνη αναστέλλει την εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου για τις επιθεωρήσεις στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της

Η Τεχεράνη σταματά το Πρόσθετο Πρωτόκολλο που επιτρέπει η ΙΑΕΑ

Επίσης, το Ιράν θα σταματήσει από σήμερα το βράδυ την εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου το οποίο επιτρέπει στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) να διενεργεί αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις σε τοποθεσίες που δεν της έχουν δηλωθεί από την Τεχεράνη ως πυρηνικές εγκαταστάσεις, μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο Tasnim.

«Από τα μεσάνυχτα απόψε (22.30 ώρα Ελλάδας) δεν θα έχουμε (…) δεσμεύσεις πέραν των μέτρων διασφάλισης. Έχουν δοθεί οι απαραίτητες οδηγίες στις πυρηνικές εγκαταστάσεις», ανέφερε το πρακτορείο, επικαλούμενο τον Καζέμ Γαριμπαμπαντί, τον εκπρόσωπο του Ιράν στην ΙΑΕΑ.

«Η δήλωση του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ ακούγεται σαν απειλή»

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις ανέφερε σήμερα πως οι δηλώσεις του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ για εμπλουτισμό ουρανίου «ακούγονται σαν απειλή» και αρνήθηκε να απαντήσει σε αυτά που χαρακτήρισε «υποθέσεις» και «κινήσεις εντυπωσιασμού».

Ο Πράις επαναδιατύπωσε την προθυμία των ΗΠΑ να συμμετάσχουν σε συνομιλίες με το Ιράν για την επιστροφή στην πυρηνική συμφωνία του 2015.

Ο Χαμενεΐ δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι η Τεχεράνη μπορεί να εμπλουτίσει ουράνιο με καθαρότητα έως και 60% αν η χώρα το χρειαστεί, τονίζοντας πως η Ισλαμική Δημοκρατία δεν θα υποχωρήσει ποτέ στην πίεση των ΗΠΑ για την πυρηνική της δραστηριότητα.

TAGS