Ο πρεσβευτής της Ιταλίας στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό Λούκα Ατανάσιο, σκοτώθηκε σήμερα Δευτέρα (22/2), μετά από επίθεση που δέχθηκε η αυτοκινητοπομπή των Ηνωμένων Εθνών, με την οποία ταξίδευε, στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Τον θάνατό του επιβεβαίωσε σήμερα το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Με βαθιά λύπη το υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαιώνει τον θάνατο σήμερα στην Γκόμα του πρεσβευτή της Ιταλίας στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό Λούκα Ατανάσιο και ενός στρατιωτικού», αναφέρεται σε ανακοίνωση.



Σύμφωνα με διπλωματική πηγή στην Κινσάσα, ο διπλωμάτης σκοτώθηκε με σφαίρες και ο στρατιωτικός που έχασε τη ζωή του ήταν μέλος της στρατονομίας. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως κατά την επίθεση σκοτώθηκε και ένας τρίτος άνθρωπος, ένας οδηγός της αυτοκινητοπομπής.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου διευκρινίζεται πως ταξίδευαν «με μια αυτοκινητοπομπή της Monusco», της αποστολής των κυανοκράνων που σταθμεύει εδώ και 20 χρόνια στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, η αυτοκινητοπομπή δέχθηκε επίθεση γύρω στις 10:15 π.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) στη διάρκεια απόπειρας απαγωγής εκ μέρους των επιτιθέμενων κοντά στην πόλη Κανιαμαχόρο, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων βόρεια της περιφερειακής πρωτεύσουσας Γκόμα.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει σαφές ποιος βρισκόταν πίσω από την επίθεση ενώ δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης.

Ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, ο οποίος βρισκόταν στις Βρυξέλλες για μια σύνοδο με τους ευρωπαίους ομολόγους του, ανακοίνωσε πως επιστρέφει εσπευσμένα στη Ρώμη.

Ποιος ήταν ο Λούκα Ατανάσιο

Ο Λούκα Ατανάσιο, ηλικίας 43 ετών, ήταν πρεσβευτής στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό από τον Οκτώβριο 2019, αφού είχε φθάσει στη χώρα δύο χρόνια νωρίτερα ως επικεφαλής αποστολής, σύμφωνα με την επίσημη βιογραφία του.

Στο διπλωματικό κλάδο εισήλθε στα τέλη του 2003, έπειτα από σπουδές στην Εμπορική Σχολή του Πανεπιστημίου Λουίτζι Μποκόνι του Μιλάνου.

Είχε ξεκινήσει στη διεύθυνση οικονομικών υποθέσεων, πρν εργασθεί για τα αφρικανικά ζητήματα και τη διεθνή συνεργασία.

Στο εξωτερικό διορίσθηκε αρχικά επικεφαλής του οικονομικού και εμπορικού τμήματος της ιταλικής πρεσβείας στη Βέρνη (2006-2010), στη συνέχεια γενικός πρόξενος στη Καζαμπλάνκα του Μαρόκου (2010-2013). Αφού πέρασε από τη Ρώμη, το 2015 διετέλεσε επίσης σύμβουλος στην πρεσβεία της Ιταλίας στη Νιγηρία.

Συλλυπητήρια από το Υπουργείο Εξωτερικών

Τη συμπαράστασή του στην Ιταλία για τον θάνατο του Ιταλού πρέσβη, εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας με ανάρτησή του στο twitter.

«Εκφράζουμε την συμπαράστασή μας στην Ιταλία και το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών για τον θάνατο του Ιταλού πρέσβη στο Κονγκό και ενός αστυνομικού κατά τη διάρκεια επίθεσης σε αυτοκινητοπομπή του ΟΗΕ», αναφέρει.

«Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

*Φωτογραφία αρχείου