Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) κατήγγειλε σήμερα τον ισραηλινό στρατό για «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» μετά τον βομβαρδισμό ενός σχολείου του ΟΗΕ στη Λωρίδα της Γάζας, από τον οποίο έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 16 Παλαιστίνιοι.

«Καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο αυτή την κατάφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τις ισραηλινές δυνάμεις», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Πιερ Κρέενμπιλ, ο επικεφαλής της UNRWA. «Ζητώ από τη διεθνή κοινότητα να δεσμευθεί σε μια πολιτική δράση ώστε να τερματιστεί άμεσα η σφαγή που διαπράττεται», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Την προηγούμενη νύχτα παιδιά σκοτώθηκαν την ώρα που κοιμόντουσαν πλάι στους γονείς τους στο πάτωμα μιας σχολικής αίθουσας σε ένα καταφύγιο στη Γάζα που έχει χαρακτηριστεί ως τέτοιο. Είναι μια προσβολή για κάθε έναν από εμάς, μια αιτία διεθνούς ντροπής», υπογράμμισε ο Κρέενμπιλ.

«Μεταβήκαμε στο σημείο και συγκεντρώσαμε αποδείξεις. Αναλύσαμε τα συντρίμμια, τους κρατήρες και τις άλλες ζημιές. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, το ισραηλινό πυροβολικά είναι αυτό που έπληξε το σχολείο μας όπου 3.300 άνθρωποι έχουν βρει καταφύγιο», συνέχισε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

«Είναι πολύ νωρίς για να δώσουμε έναν οριστικό απολογισμό των θυμάτων, όμως γνωρίζουμε ότι πολλοί πολίτες σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν, περιλαμβανομένων γυναικών και παιδιών καθώς και ενός φύλακα της UNRWA που προσπάθησε να προστατεύσει το σχολείο», υπογράμμισε ο Κρέενμπιλ.

«Πρόκειται για ανθρώπους από τους οποίους ο ισραηλινός στρατός είχε ζητήσει να φύγουν από τα σπίτια τους», είπε.

«Η συγκεκριμένη τοποθεσία του σχολείου και το γεγονός ότι σε αυτό βρίσκονται χιλιάδες εκτοπισμένοι είναι πληροφορίες που δόθηκαν 17 φορές στον ισραηλινό στρατό ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλειά τους, η τελευταία φορά ήταν στις 22:00 (την Τρίτη) το βράδυ, λίγες ώρες πριν τον αιματηρό βομβαρδισμό», επεσήμανε ο Κρέενμπιλ.

«Είναι η έκτη φορά που ένα από τα σχολεία μας βομβαρδίζεται. Οι εργαζόμενοί μας, αυτοί οι άνθρωποι που διεξάγουν ανθρωπιστικό έργο σκοτώθηκαν. Τα καταφύγιά μας είναι υπερπλήρη», κατήγγειλε.

«Δεν βρισκόμαστε πλέον αποκλειστικά στον τομέα της ανθρωπιστικής δράσης. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου πρέπει να αποδοθούν ευθύνες», σύμφωνα με τον αξιωματούχο του ΟΗΕ.

Τουλάχιστον 16 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 90 τραυματίστηκαν όταν ισραηλινά άρματα μάχης βομβάρδισαν τα ξημερώματα το σχολείο του ΟΗΕ στη Τζαμπαλίγια, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσαν οι παλαιστινιακές αρχές.

Οβίδες έπληξαν δύο αίθουσες του σχολείου αλ Χουσέιν της UNRWA στον καταυλισμό Τζαμπαλίγια, σημείωσαν οι ίδιες πηγές. Όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες είναι η δεύτερη φορά σε διάστημα μικρότερο της μίας εβδομάδας που το σχολείο αυτό είναι στόχος βομβαρδισμού.

Πολλοί παλαιστίνιοι άμαχοι έχουν αναζητήσει καταφύγια σε σχολεία του ΟΗΕ, κυρίως στη Τζαμπαλίγια, αφού ο ισραηλινός στρατός τους προειδοποίησε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους καθώς πρόκειται να εξαπολύσει επίθεση εναντίον των συνοικιών που ζουν.

Σχεδόν 180.000 κάτοικοι της Γάζας ζουν σε πολύ επικίνδυνες συνθήκες στα 83 σχολεία της UNRWA. Πολλά από αυτά τα σχολεία έχουν πληγεί από τους βομβαρδισμούς.

Μια εκπρόσωπος του στρατού του Ισραήλ δήλωσε από το Τελ Αβίβ ότι η προκαταρκτική έρευνα που διεξήχθη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι παλαιστίνιοι αντάρτες είχαν εκτοξεύσει ρουκέτες από μια περιοχή κοντά στο σχολείο και οι ισραηλινοί στρατιώτες απάντησαν στα πυρά.