Το σλοβενικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας, κάλεσε σήμερα την κυβέρνηση της Σλοβενίας να αναστείλει τις εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ λόγω της βίας στη Λωρίδα της Γάζας.

Η μη κυβερνητική οργάνωση απέστειλε την έκκληση στον υπουργό Άμυνας, Ρόμαν Γιάκιτς και ζήτησε από τους πολίτες να στηρίξουν το αίτημα υπογράφοντας ψήφισμα.

Η Σλοβενία είναι χώρα που εξάγει όπλα και στρατιωτικό οπλισμό στο Ισραήλ, αν και ως επί το πλείστον με μικρές συμβάσεις που αφορούν ανταλλακτικά, τονίζει η Διεθνής Αμνηστία.

Πρόκειται για ανταλλακτικά τεθωρακισμένων οχημάτων και πολυβόλων, ενώ σλοβενικές εταιρείες πωλούν επίσης εκρηκτικά και πυρομαχικά στο Ισραήλ.

Η συνολική αξία του στρατιωτικού εξοπλισμού που εξήχθη από το 2004 έως το 2013 φθάνει τα 6 εκ. ευρώ και οι συμφωνίες που υπεγράφησαν φέτος ανέρχονται σε 100.000 ευρώ, αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία στη Σλοβενία.

Η ΜΚΟ αναφέρει ότι οι εξαγωγές θα πρέπει να σταματήσουν, διότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το Ισραήλ να χρησιμοποιήσει τον εξοπλισμό για τις επιθέσεις κατά αμάχων και άλλες σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και επαναλαμβάνει επίσης την έκκλησή της για μια διεθνή συνθήκη που θα ρυθμίζει το εμπόριο όπλων.