Συναγερμός για τα επίπεδα υποσιτισμού στη Σομαλία

Καμπανάκι από τον ΟΗΕ


ΚΟΣΜΟΣ
6:22
28/07/2014
Συναγερμός για τα επίπεδα υποσιτισμού στη Σομαλία
1
loading

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησε ότι τα επίπεδα του υποσιτισμού στην πρωτεύουσα της Σομαλίας προκαλούν πλέον συναγερμό, καθώς οι οργανώσεις αρωγής δεν είναι σε θέση να καλύψουν τις ανάγκες 350.000 ανθρώπων λόγω της έλλειψης επαρκούς χρηματοδότησης, της ξηρασίας και των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών στη χώρα.

Το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) ανέφερε παράλληλα πως η κυβέρνηση της Σομαλίας συγκρίνει την κατάσταση με εκείνη που είχε οδηγήσει στον λιμό του 2011, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους 260.000 άνθρωποι—εξ αυτών οι μισοί ήταν παιδιά κάτω των 5 ετών.

Τα Ηνωμένα Έθνη προσπαθούν να βελτιώσουν τους μηχανισμούς έγκαιρης προειδοποίησης μετά την αποτυχία τους να διακρίνουν τις ενδείξεις για την επικείμενη κρίση το 2010. Ο ΟΗΕ είχε κατηγορηθεί τότε ότι δεν κατάφερε να συμβάλει να αποτραπεί ο λιμός στη χώρα, η οποία σπαράσσεται από δεκαετίες πολέμου.

«Ιδιαίτερα ανησυχητικά ποσοστά υποσιτισμού έχουν καταγραφεί στις κοινότητες των εκτοπισμένων στην Μογκαντίσου», επισήμανε το OCHA σε μια έκθεσή του η οποία δόθηκε στην δημοσιότητα το σαββατοκύριακο και επικαλείται μια έρευνα του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, οι υπηρεσίες αρωγής δεν είναι σε θέση να καλύψουν τις ανάγκες των 350.000 ανθρώπων οι οποίοι έχουν καταφύγει στην Μογκαντίσου. Οι οργανώσεις αρωγής είναι αντιμέτωπες τόσο με την έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης, όσο και με τη βία στην πρωτεύουσα, που προσκόπτει τις παραδόσεις τροφίμων.

Οι αντάρτες της οργάνωσης αλ Σεμπάμπ, που επιδιώκουν να ανατρέψουν την υποστηριζόμενη από τη Δύση κυβέρνηση και να επιβάλουν ένα καθεστώς που θα τηρεί την ιδιαίτερα σκληρή εκδοχή του ισλαμικού νόμου που υποστηρίζουν, προχώρησαν σε μια σειρά επιθέσεων στην Μογκαντίσου κατά τη διάρκεια του ραμαζανιού, το οποίο τελειώνει αυτή την εβδομάδα.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις «κινητοποιούν πόρους για να αντιμετωπίσουν τη σοβαρή κατάσταση, αλλά η σημαντική έλλειψη χρηματοδότησης για τις ανθρωπιστικές δραστηριότητες έχει υπονομεύσει τις δυνατότητες αντίδρασής τους», επισήμανε το OCHA αναφερόμενο στις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Λόγω της ξηρασίας και των συνεχιζόμενων συγκρούσεων, η έλλειψη τροφίμων αναμένεται να επιδεινωθεί σε περιοχές στη νότια και στη νοτιοανατολική Σομαλία.

Νωρίτερα φέτος, οι δυνάμεις της Αφρικανικής Ένωσης εξαπέλυσαν μια νέα σειρά εκκαθαριστικών επιχειρήσεων για να απωθήσουν τους μαχητές της αλ Σεμπάμπ από διάφορες πόλεις. Χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους εξαιτίας των συγκρούσεων. Αξιωματούχοι έχουν σημειώσει πως οι οχηματοπομπές που μεταφέρουν επισιτιστική βοήθεια συχνά δυσκολεύονται να φθάσουν σε πόλεις οι οποίες έχουν ανακαταληφθεί πρόσφατα.

Ένα από τα ταμεία του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων εκταμίευσε πάνω από 21 εκατ. δολάρια για να υποστηρίξει τις προσπάθειες των οργανώσεων αρωγής στη Σομαλία, περιλαμβανομένης μιας εκστρατείας για την αντιμετώπιση ενός πρόσφατου ξεσπάσματος ιλαράς, όπως επισήμανε ακόμη το OCHA.

Συνολικά, το OCHA ανέφερε ότι έχει συγκεντρωθεί ένα ποσό το οποίο δεν ξεπερνάει το ένα τρίτο από τα 933 εκατ. δολάρια που χρειάζονται για το ανθρωπιστικό του έργο για το 2014 στη Σομαλία.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar GKmenos

    Αυτοι που καταδικαζουν τα παιδια τους να πεθάνουν από πεινα επειδή θελουν να κερδίσουν την όποια εξουσια είναι ανθρωποι? Αυτοι που κατασπαράσσουν τον ιδιο τους τον λαο μονο και μονο για να επιβάλλουν μια θρησκεια είναι ανθρωποι? Κι αυτοι σε αλλα κρατη,πλουσια, που ανηκουν στην ιδια αυτή θρησκεια και κανουν πως δεν βλεπουν και δεν καταλαβαίνουν τι γινεται στην Σομαλια τοσα χρονια, και περιμένουν να βοηθήσουν τους ομοθρήσκους τους αλλοι,αλλοθρησκοι απο την δυση, αθεοι όπως αποκαλούν τους χριστιανούς ,αυτοι οι πλούσιοι πετρελαιαδες αραβες μουσουλμάνοι είναι ανθρωποι? εγω παντως με τέτοιους που βλέπουν τον θανατο λαων και το παιζουν πολιτικη και θρησκεια δεν θελω να συνυπαρχω!!!!!!!!!!!!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει