Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Νατζίμπ Ραζάκ δήλωσε σήμερα ότι θα συναντηθεί με τον ολλανδό ομόλογό του Μαρκ Ρούτε την ερχόμενη εβδομάδα για να συζητήσουν σχετικά με τους τρόπους εξασφάλισης στους εμπειρογνώμονες πλήρους πρόσβασης στον τόπο συντριβής του Μπόινγκ της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία.

Ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Νατζίμπ αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Ολλανδία όπου θα έχει συνομιλίες σχετικά με τις συνθήκες κατάρριψης του αεροσκάφους και την ανάπτυξη 30 εμπειρογνωμόνων, που σύμφωνα με την ανακοίνωση, είναι απαραίτητη για τη διενέργεια της έρευνας.

Ο Νατζίμπ είπε ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές, οι οποίοι έχουν τον έλεγχο της περιοχής όπου συνετρίβη το αεροπλάνο, ικανοποίησαν δύο από τους όρους της συμφωνίας που συνήφθη με την Μαλαισία–την επιστροφή των σορών των θυμάτων και των «μαύρων κουτιών»–αλλά ακόμη δεν έχει πραγματοποιηθεί πλήρης έρευνα.

«Η προτεραιότητά μου είναι να εξασφαλίσω ότι θα ικανοποιηθεί και ο τρίτος όρος της συμφωνίας και ότι οι εμπειρογνώμονες της διεθνούς ομάδας θα έχουν πλήρη και ασφαλή πρόσβαση στον τόπο του δυστυχήματος. Αυτό απαιτεί τη συνεργασία εκείνων που έχουν τον έλεγχο της συγκεκριμένης περιοχής καθώς και των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.