Αυξανόμενος σκεπτικισμός απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρατηρείται στον πληθυσμό της Αυστρίας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας δημοσκόπησης του Ευρωβαρόμετρου από τα τέλη του 2020 που δημοσιεύθηκαν σήμερα Παρασκευή (12/2) από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Όπως διαπιστώνεται στην έρευνα, το 45% των Αυστριακών που ερωτήθηκαν ήταν της γνώμης ότι η ΕΕ βασικά κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση, και το ποσοστό αυτό είναι κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από εκείνο στο προηγούμενο Ευρωβαρόμετρο στο τέλος του 2019.

Αντίθετη γνώμη, αποδεχόμενοι τον προσανατολισμό της ΕΕ, εκφράζουν οι Αυστριακοί πολίτες στο τωρινό Ευρωβαρόμετρο σε ποσοστό 35%, ένα 15% είναι της άποψης ότι «ούτε το ένα ούτε το άλλο» συμβαίνει, ενώ ένα 5% «δεν γνωρίζει».

Σε επίπεδο ΕΕ, προέκυψε μια διαφορετική τάση, καθώς, ακόμη και αν το 45% των πολιτών της ΕΕ που ερωτήθηκαν ήταν επίσης αντίθετοι ως προς την κατεύθυνση της ΕΕ, αλλά σε ποσοστό 39% -επτά μονάδες μεγαλύτερο εκείνου πριν από ένα χρόνο- είναι της γνώμης ότι η ΕΕ βρίσκεται στο σωστό δρόμο, 6% ψήφισαν «ούτε το ένα ούτε το άλλο», 10% «δεν γνωρίζω».

Βασικά, το 41% του αυστριακού πληθυσμού εμφανίζεται να θεωρεί ότι η ένταξη της Αυστρίας στην ΕΕ (την 1.1.1995) ήταν «καλή υπόθεση», αλλά το ποσοστό αυτό είναι πολύ χαμηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ, ο οποίος βρίσκεται στο 63%, και μόνο στην Ιταλία η εκτίμηση αυτή έχει χαμηλότερο ποσοστό από την Αυστρία, και βρίσκεται στο 39%.

Η τελευταία αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση της Αυστριακής Εταιρείας Εξωτερικής Πολιτικής διαπίστωνε τον Οκτώβριο του 2020 ότι η πανδημία του κορονοϊού είχε έως τότε μόνον μικρές επιπτώσεις στην αποδοχή των Αυστριακών της συμμετοχής της χώρας τους στην ΕΕ, που εξακολουθούν να υποστηρίζουν σε ποσοστό 70% και μόνον το 14% των ερωτηθέντων τάσσεται κατά της παραμονής της Αυστρίας στην ΕΕ.

Ο γενικός γραμματέας της Αυστριακής Εταιρείας Εξωτερικής Πολιτικής Πάουλ Σμιντ είχε επισημάνει ήδη από τότε ότι «το άμεσο μέλλον είναι γεμάτο αβεβαιότητα, αλλά οι αποφασιστικές κοινές απαντήσεις όσον αφορά την οικονομική βοήθεια επί τόπου και την προμήθεια εμβολίων για όλους τους ανθρώπους στην Ένωση, θα ήταν ένα “κβαντικό άλμα” στην ευρωπαϊκή συνεργασία και θα απομακρύνει εκ των προτέρων από τα πανιά τον άνεμο τυχόν τάσεων εθνικοποίησης».

Σε δημοσκοπήσεις η πλειονότητα τάσσονταν υπέρ της συνέχισης της συμμετοχής στην ΕΕ

Ως σημαντικό εκτιμάται το γεγονός πως στις συνολικά 62 δημοσκοπήσεις που έχει διενεργήσει η Εταιρεία από την ένταξη της Αυστρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση -την 1 η Ιανουαρίου 1995- σε όλες, και παρά τις διάφορες διακυμάνσεις, η πλειονότητα τάσσονταν πάντα υπέρ της συνέχισης της συμμετοχής της χώρας στην ΕΕ, με τον μέσο όρο (από όλες τις δημοσκοπήσεις) των υποστηρικτών να βρίσκεται στο 70% και των αντιπάλων στο 22%.

Η μεγαλύτερη υποστήριξη του πληθυσμού στη συμμετοχή της Αυστρίας στην ΕΕ είχε καταγραφεί στη δημοσκόπηση της Αυστριακής Εταιρείας Ευρωπαϊκής Πολιτικής το καλοκαίρι του 2002, με ένα ποσοστό 80%, ενώ το υψηλότερο ποσοστό για μία έξοδό της ήταν το 33% που προέκυψε σε δημοσκόπηση το 2008.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο δημοψήφισμα που είχε διενεργηθεί στην Αυστρία, πριν από σχεδόν 27 χρόνια, τον Ιούνιο του 1994, ως προς την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, το ποσοστό του «Ναι» είχε ανέλθει στο 66,6% και υπήρξε το υψηλότερο που επιτεύχθηκε ποτέ σε δημοψήφισμα για την ένταξη μιας χώρας στην ΕΕ.