Μπορεί μετά το διαζύγιο της με τον πρίγκιπα Κάρολο η Νταϊάνα να έκλεισε για πάντα την πόρτα στο παλάτι των Ουίνσδορ, ωστόσο η κληρονομιά που αφήνει πίσω της συνεχίζει να κάνει την παρουσία της αισθητή.

Με την ίδια να προκαλεί πολλές φορές πονοκέφαλο στην Βασίλισσα Ελισάβετ, τόσο για τις ενδυματολογικές της επιλογές, όσο και για τις αποφάσεις της που παρέβαιναν συχνά το αυστηρό βασιλικό πρωτόκολλο, δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι για την Βασίλισσα η Νταϊάνα πάντα αποτελούσε πρόκληση.

Οι κινήσεις και οι πράξεις της συχνά πήγαιναν κόντρα στο «είθισται» της βασιλικής οικογένειας, ωστόσο η ίδια απέδειξε μέχρι και την τελευταία της πνοή ότι τίποτα δεν μπορούσε να πάει κόντρα στην επιθυμία της. Όπως και την πρώτη φορά που παρέβη τον κανόνα που ήθελε τους απόγονους σε μικρή ηλικία να παραμένουν στο παλάτι και να μην ακολουθούν τους γονείς τους στα ταξίδια τους.

Όταν, για παράδειγμα, ο πρίγκιπας Κάρολος και η πριγκίπισσα Άννα ήταν πέντε και τριών ετών, αντίστοιχα, η βασίλισσα Ελισάβετ και ο πρίγκιπας Φίλιππος τους άφησαν πίσω στην Αγγλία με τις νταντάδες τους για περίπου μισό χρόνο, ενώ οι ίδιοι πραγματοποιούσαν μια μεγάλη περιοδεία στην Κοινοπολιτεία.

Αντιθέτως, η Πριγκίπισσα Νταϊάνα δεν ήταν οπαδός μιας τέτοιας λογικής όπως αποδείχθηκε και στη συνέχεια, καθώς όταν ο πρίγκιπας Ουίλιαμ ήταν μόλις εννέα μηνών, η πριγκίπισσα Νταϊάνα επέμενε να τον πάρουν μαζί τους σε ένα επικείμενο ταξίδι του ζευγαριού.

Ο Ουίλιαμ, μάλιστα, απ’ ό,τι φαίνεται ακολουθεί και ο ίδιος τα βήματα της μητέρας του παίρνοντας τα παιδιά του με την Μίντλετον αρκετές φορές σε διάφορα ταξίδια τους.