Η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίστηκε να προκρίνει σήμερα το ενδεχόμενο ένας πύραυλος να ευθύνεται για την συντριβή του αεροσκάφους των Malaysia Airlines που κατέπεσε χθες Πέμπτη στην ανατολική Ουκρανία, όμως παρέμεινε επιφυλακτική αναμένοντας τα αποτελέσματα της έρευνας.

«Οι πρώτες εκτιμήσεις που έχουν γίνει, λαμβάνοντας υπόψη και τη διασπορά των συντριμμιών σε ακτίνα πολλών δεκάδων χιλιομέτρων, τείνουν να υποστηρίξουν το ενδεχόμενο ότι το αεροπλάνο αυτό κατερρίφθη», δήλωσε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ. «Η έρευνα θα μας πει», πρόσθεσε.

«Προτού καταλήξουμε σε συμπεράσματα είναι φυσικά σημαντικό να γνωρίζουμε τα γεγονότα να έχουμε τα αποτελέσματα της έρευνας που μόλις ξεκίνησε», υπογράμμισε από την πλευρά της η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πία Αρενκίλντε.

Ειδικοί των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών πιστεύουν ότι το Μπόινγκ 777, που είχε αναχωρήσει από το Άμστερνταμ για την Κουάλα Λουμπούρ, κατερρίφθη από έναν πύραυλο εδάφους-αέρος η προέλευση ωστόσο του οποίου παραμένει αδιευκρίνιστη.

Η αεροπορική αυτή τραγωδία και οι συνέπειές της θα συζητηθούν την Τρίτη από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ στη διάρκεια του συμβουλίου τους, υπογράμμισε ο αξιωματούχος.

Στο συμβούλιο των ΥΠΕΞ έχει προσκληθεί και θα συμμετάσχει και ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Πάβλο Κλίμκιν.

Στο μεταξύ πηγές από την ΕΕ επεσήμαναν σήμερα ότι είναι πολύ νωρίς για να εξεταστεί το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων.

Η ΕΕ θα πρέπει πρώτα να θέσει σε ισχύ τις νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας που αποφασίστηκαν την Τετάρτη στη διάρκεια της συνόδου κορυφής των ηγετών των 28 χωρών μελών, προτού εξετάσει νέα μέτρα, σημείωσαν διπλωμάτες.

«Πρέπει να περιμένουμε και να παρακολουθούμε πολύ στενά όσα θα μας πει η έρευνα για την τραγωδία αυτή και τότε θα δούμε αν οι χώρες μέλη θέλουν να προχωρήσουν περαιτέρω», επεσήμανε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Παράλληλα, όπως δήλωσε σήμερα ένας από τους ηγέτες των αυτονομιστών ανταρτών, θα επιτρέψουν στους εμπειρογνώμονες του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και της ουκρανικής κυβέρνησης να έχουν πρόσβαση στο σημείο όπου κατέπεσε το αεροσκάφος των Malaysia Airlines.

«Σήμερα 17 νέοι εργαζόμενοι και τέσσερις αξιωματούχοι από το Κίεβο έφτασαν στο Ντονέτσκ. Σύντομα αναμένεται να φτάσουν στο σημείο της τραγωδίας. Υποστηρίζουμε την αποστολή όσο το δυνατόν περισσότερων εμπειρογνωμόνων», δήλωσε ο Σεργκέι Καβταράντζε.