Ένας από τους ηγέτες των αυτονομιστών ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στην περιοχή, όπως ζητούν οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι, μετά τη συντριβή του αεροσκάφους των Malaysia Airlines, όμως πρόσθεσε ότι οι αντάρτες θα επιτρέψουν στους διεθνείς ερευνητές την πρόσβαση στο σημείο της τραγωδίας.

«Δεν υπάρχει θέμα εκεχειρίας, όμως θα επιτρέψουμε στους εμπειρογνώμονες να έχουν πρόσβαση στο σημείο της καταστροφής», δήλωσε ο αυτοανακηρυχθείς πρωθυπουργός της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ Αλεξάντρ Μποροντάι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Μποροντάι διευκρίνισε ότι είχε επαφή με αξιωματούχους της Ολλανδίας, απ’ όπου αναχώρησε το Μπόινγκ 777 με 298 επιβαίνοντες, και της Μαλαισίας.

«Μας ζήτησαν να αφήσουμε τον τόπο (της συντριβής) όπως είναι, οπότε προς το παρόν δεν αγγίζουμε τίποτα», υπογράμμισε.

Παράλληλα ο Μποροντάι σημείωσε ότι οι αρχές της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ δεν διαθέτουν αρκετά ψυγεία για να διατηρήσουν τις σορούς των επιβαινόντων.

«Αν μπορούν να μεταφερθούν στο Χάρκοβο (στην ανατολική Ουκρανία), θα ήταν μια λύση», είπε.

Ο Μποροντάι αρνήθηκε ότι οι αντάρτες ευθύνονται για την κατάρριψη του αεροσκάφους, υπογραμμίζοντας ότι τα όπλα που διαθέτουν δεν τους επιτρέπουν να πλήττουν αεροπλάνα που πετούν σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 4.000 μέτρων, την ώρα που το μαλαισιανό αεροπλάνο πετούσε στα 10.000.

«Τα όπλα μας δεν πηγαίνουν πιο ψηλά από τα 4.000 μέτρα, δεν διαθέτουμε (πυραύλους) Μπουκ, απολύτως κανέναν», επεσήμανε ο Μποροντάι.