Δύο προβεβλημένοι γάλλοι αξιωματούχοι του τομέα της υγείας έκαναν σήμερα έκκληση για την λήψη νέων περιοριστικών μέτρων για την ανάσχεση της πανδημίας της COVID-19, παίρνοντας αντίθετη θέση από την κυβέρνηση, η οποία εμμένει στην απόφασή της να μην επιβάλει επί του παρόντος νέο λοκντάουν, αναφέρει το ΑΠΕ.

Ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ δήλωσε χθες, Πέμπτη, ότι η κατάσταση με την COVID-19 στη Γαλλία παραμένει εύθραυστη, αλλά επί του παρόντος δεν είναι απαραίτητο ένα νέο λοκντάουν παρά τα αιτήματα από πολλούς επιφανείς γιατρούς της χώρας για το αντίθετο.

Η Γαλλία είναι η έκτη περισσότερο πληγείσα χώρα από την πανδημία σε ό,τι αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων που μέχρι στιγμής ανέρχονται σε 3,27 εκατομμύρια.

Ο αριθμός των νεκρών -σχεδόν 78.000- είναι ο έβδομος υψηλότερος παγκοσμίως.

«Βρισκόμαστε ακόμη σε ένα υψηλό επίπεδο στη Γαλλία. Σε κάποιο σημείο θα είναι πολύ υψηλό και για να μειωθεί θα είναι αναπόφευκτη η λήψη νέων περιοριστικών μέτρων», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter η λοιμωξιολόγος Καρίν Λακόμπ, επικεφαλής του τμήματος λοιμωδών νόσων της ιατρικής σχολής Saint Antoine του πανεπιστημίου του Παρισιού.

Από την πλευρά του ο Φρεντερίκ Βαλετού, πρόεδρος της γαλλικής ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών, ζήτησε ένα νέο λοκντάουν.

«Ζητώ ένα νέο λοκντάουν», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο LCI ο Βαλετού, ο οποίος είναι επίσης δήμαρχος του Φοντενεμπλό, νότια του Παρισίου.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι, ενώ η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι υπό έλεγχο επί του παρόντος, παραμένει «πολύ τεταμένη» σε πολλές περιοχές.

Η κυβέρνηση του προέδρου της χώρας Εμανουέλ Μακρόν επιμένει προς το παρόν στην απαγόρευση της κυκλοφορίας σε εθνικό επίπεδο κατά τις ώρες 6μμ-6πμ αντί ενός καθολικού εθνικού λοκντάουν.

Μέχρι χθες, ο μέσος ημερήσιος όρος νέων κρουσμάτων επταημέρου παρέμενε πάνω από το φράγμα των 20.000 για 13η συναπτή ημέρα.

Και ο αριθμός των νοσηλευομένων με covid-19 σε ΜΕΘ, παρότι μειωμένος για δεύτερη συναπτή ημέρα, παραμένει ωστόσο πάνω από το όριο των 3.000.

Η κυβέρνηση είχε θέσει ως στόχο τα νέα ημερήσια κρούσματα να πέσουν κατά μέσον όρο κάτω από τα 5.000 και για τον αριθμό των νοσηλευομένων με covid-19 σε ΜΕΘ να κυμαίνεται από 2.500 ως 3.000 όταν αποφάσισε να αντικαταστήσει το δεύτερο εθνικό λοκντάουν, το οποίο διήρκεσε από τις 30 Οκτωβρίου ως τις 15 Δεκεμβρίου, με μια απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 8μμ.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μειώθηκε στα περίπου 10.000 ημερησίως στις αρχές Δεκεμβρίου και εκείνος των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ έπεσε στους 2.582 στις 7 Ιανουαρίου, αλλά έκτοτε αυξήθηκαν αμφότεροι.