Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Ρόμπερτ Μενέντεζ και Εντ Ρόις, αντίστοιχα, σε επιστολή τους προς τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, αναφέρουν πως«η επανένωση θα επιτρέψει στην Κύπρο να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές της ως μία σταθερή-προβλέψιμη δημοκρατία και περιφερειακή ηγέτης, αγκυροβολημένη στη δυτική αρχιτεκτονική ασφάλειας, που θα έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης».

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 40 χρόνων από την τουρκική εισβολή και κατοχή στο νησί και με αφορμή το συνέδριο της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν σήμερα στην Ουάσιγκτον, τα δυο στελέχη του Κογκρέσου προτρέπουν τον Αμερικανό ηγέτη να «αυξήσει το ενδιαφέρον» του για την επανένωση της Κύπρου, υπογραμμίζοντας τον περιφερειακό ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας ως μέλος της ΕΕ και «εταίρου- συμμάχου» χώρας των ΗΠΑ, όπως επισημάνθηκε και από τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο.

Αναφορά γίνεται και στη διαπραγματευτική διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, επισημαίνοντας ότι «η επανένωση μπορεί να επιτευχθεί μόνο μεταξύ ειλικρινών συνομιλιών των δυο κοινοτήτων» και ότι «η Τουρκία θα πρέπει να εμπλακεί σε εποικοδομητικό και ουσιαστικό διάλογο και να ασχοληθεί με τα θέματα ουσίας, όπως η πλήρης και μόνιμη αποχώρηση των στρατευμάτων της, οι εδαφικές διευθετήσεις, οι περιουσίες και οι έποικοι».

Τέλος, υπογραμμίζεται ο «κρίσιμος ρόλος» που έχουν να διαδραματίσουν οι ΗΠΑ και σημειώνεται η «σταθερή υποστήριξη» σε λύση «διζωνικής ομοσπονδίας, με μια κυριαρχία, μια υπηκοότητα και μια διεθνή προσωπικότητα».

Εν τω μεταξύ, στο 30ο συνέδριο της ΠΣΕΚΑ την κυπριακή κυβέρνηση εκπροσωπεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος μιλώντας σήμερα στους συνέδρους και σε πολλά μέλη του Κογκρέσου, παρουσίασε εκτενώς τις θέσεις της Λευκωσίας για το Κυπριακό, τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τον ενεργειακό τομέα και τη συνεργασία με χώρες της περιοχής, όπως την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, καθώς και για άλλα θέματα που αφορούν το νέο γεωστρατηγικό ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Στο περιθώριο του συνεδρίου, ο κ. Χριστοδουλίδης θα έχει σειρά επαφών με αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, του Κογκρέσου και στελέχη δεξαμενών σκέψης.

Αύριο, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος θα συμμετάσχει σε αντικατοχική εκδήλωση-συνέντευξη Τύπου που διοργανώνουν στο Καπιτώλιο ελληνοαμερικανικές οργανώσεις, με τη συμμετοχή Αμερικανών γερουσιαστών και βουλευτών.