Τον Τζόναθαν Χιλ, πρώην Ηγέτη της Βουλής των Λόρδων και γνωστή προσωπικότητα στο εξωτερικό, επέλεξε σήμερα ως τον επόμενο Επίτροπο της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο Κάμερον έχει δεσμευτεί να προσπαθήσει να επαναδιαπραγματευτεί τους δεσμούς της Βρετανίας με την ΕΕ και να πραγματοποιήσει ένα δημοψήφισμα το 2017 όσον αφορά την παραμονή της χώρας του στην ΕΕ αν κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές το ερχόμενο έτος και ο Χιλ αναμένεται να διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο σε αυτήν την διαδικασία.

«Ο Λόρδος Χιλ θα είναι ο υποψήφιός μου για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», έγραψε στο Twitter ο Κάμερον.

«Ο Λόρδος Χιλ θα προσφέρει έναν εξαίρετο συνδυασμό πείρας από την πολιτική και τον ιδιωτικό τομέα σε αυτόν τον ρόλο. Έχει διανύσει την μισή του σταδιοδρομία στις επιχειρήσεις και την άλλη μισή στην κυβέρνηση», προσθέτει ο Βρετανός πρωθυπουργός σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία για το γεγονός ότι θα προωθήσει τα βρετανικά συμφέροντα στις Βρυξέλλες εργαζόμενος με έναν εποικοδομητικό τρόπο στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με θετικό τρόπο με τους Ευρωπαίους εταίρους μας», επισημαίνει.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Κάμερον, ο Χιλ, η εργασία του οποίου ως πρώην ηγέτη της Βουλής των Λόρδων περιελάμβανε τον συντονισμό των νομοθετικών δραστηριοτήτων του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος στην άνω βουλή, δηλώνει από την πλευρά του ότι υποστηρίζει την στρατηγική του Κάμερον να κρατήσει την Βρετανία εντός μιας ΕΕ που θα έχει προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.

«Επίσης πιστεύω ότι τα συμφέροντα της Βρετανίας εξυπηρετούνται καλύτερα διαδραματίζοντας έναν ηγετικό ρόλο στην ΕΕ, διαμορφώνοντας την οργάνωσή της την ώρα που αλλάζει για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει τώρα», σημειώνει επίσης ο Χιλ.

«Σε πέντε χρόνια, όταν θα γίνουν οι επόμενες Ευρωεκλογές, θέλω να μπορώ να πω στους ανθρώπους στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε υπόψη της τις ανησυχίες τους και άλλαξε την ΕΕ προς το καλύτερο», υπογραμμίζει.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να αντιμετωπίσει δύο μεγάλες προκλήσεις. Πρώτον το πως να διαχυθεί η ανάπτυξη και η απασχόληση στην Ευρώπη. Δεύτερον το πως να ενισχυθεί η λαϊκή υποστήριξη σε έναν αριθμό χωρών της ΕΕ», σημειώνει επίσης ο Χιλ.

«Είναι τεράστια ευθύνη να έχω την ευκαιρία να διαδραματίσω έναν ρόλο στην μεταρρύθμιση της ΕΕ, αλλά είναι κάτι που με παθιάζει», προσθέτει, επισημαίνοντας εξάλλου ότι «ανυπομονεί να συνεργαστεί με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ», ο οποίος εξελέγη σήμερα πρόεδρος της Κομισιόν.

Οι θέσεις που έπαιρνε ο Χιλ στις ψηφοφορίες στην άνω βουλή του βρετανικού κοινοβουλίου δείχνουν ότι αντιτίθεται σε μια βαθύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αλλά δεν θεωρείται ένας ακραίος ευρωσκεπτικιστής. Η Βρετανία επιθυμεί να εξασφαλίσει ένα σημαντικό οικονομικό χαρτοφυλάκιο στην νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.