Ένα μέσο διαμέρισμα-σπίτι στο Λονδίνο κοστίζει περί τις 195.000 λίρες. Τόσο πωλείται και ένα ολόκληρο πετρόχτιστο χωριό και όχι οποιαδήποτε τοποθεσία, αλλά στις Άλπεις. Κοινώς, η τιμή εκκίνησης του είναι 245.000 ευρώ!

Πρόκειται για το Καλσάζιο της Βόρεια Ιταλίας, το οποίο βρίσκεται εν μέσω μιας καταπράσινης κοιλάδας στις Άλπεις και έχει βγει στο σφυρί μέσω του eBay. Το μέρος έχει ελάχιστους κατοίκους, το μεγαλύτερο μέρος του είναι έρημο πλέον, και διαθέτει 14 σπίτια τα περισσότερα φτιαγμένα από πέτρα και κάποια από ξύλο και ακόμη 50 κτίσματα. Η πλειοψηφία των εγκαταλελειμμένων οικιών θα χρειαστεί σημαντικές επισκευές –που αναμένεται να κοστίσουν ακριβά- για όποιον θελήσει να το αγοράσει.

Ένας από τους όρους που υπάρχουν είναι να τηρηθεί η παραδοσιακή αρχιτεκτονική της περιοχής και το φυσικό τοπίο σε κάθε επισκευή που θα γίνει. Το χωρίο βρίσκεται λίγο έξω από το εθνικό πάρκο Gran Paradiso, μια περιοχή με βουνά και κοιλάδες. Οι ελάχιστοι εναπομείναντες κάτοικοι του χωριού ελπίζουν ότι θα εμφανιστεί κάποιος με περιουσία να το αγοράσει, προκειμένου το μέρος να μετατραπεί σε έναν τουριστικό προορισμό και αρκετά από τα σπίτια και τους αχυρώνες να γίνουν ξενοδοχεία και εστιατόρια.

Το χωριό μοιάζει βγαλμένο από άλλη εποχή. Οι εικόνες του ταξιδεύουν τον κόσμο πίσω στο χρόνο, αλλά η τοποθεσία του, πέρα από εντυπωσιακή, είναι και πολύ βολική, καθώς απέχει μόλις 50 χιλιόμετρα από το κέντρο του Τορίνο. Τα 14 σπίτια του διαθέτουν συνολικά περισσότερα από πενήντα δωμάτια, κάτι που είναι δελεαστικό για όποιον θελήσει να το αξιοποιήσει τουριστικά, όπως αναφέρει η Daily Mail.

Πάντως, το Καλσάζιο μπορεί να είναι το ομορφότερο χωριό που βγαίνει προς πώληση στο eBay, αλλά δεν είναι το πρώτο. Προ διετίας ένα χωριό στο μέσον της Τοσκάνης, ονόματι Πραταρίτσια, προσφερόταν για 2,5 εκατομμύρια ευρώ, αφότου είχε μείνει εγκαταλελειμμένο για πενήντα χρόνια.