Η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων από τη βρετανική κυβέρνηση «για να σωθούν τα Χριστούγεννα» οδήγησε σε σκηνές του συνωστισμού του πλήθους στους εμπορικούς δρόμους και τα καταστήματα χωρίς κανένα προστατευτικό μέτρο.

Η εκτόξευση των κρουσμάτων ανάγκασε την κυβέρνηση να ανακρούσει πρύμναν επιβάλλοντας από σήμερα στο Λονδίνο και άλλες περιοχές της Αγγλίας την αυστηρότερη δέσμη μέτρων lockdown που αφορούν 34 εκατομμύρια ανθρώπους.

Οι επιστήμονες αντέδρασαν με επιφυλακτικότητα, έως και έκπληξη, αντέδρασαν οι επιστήμονες στη χθεσινή δήλωση του υπουργού Υγείας της Βρετανίας Ματ Χάνκοκ σύμφωνα με την οποία για την απόφαση της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον για την αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων κατά την περίοδο των γιορτών θα ευθύνεται μία μετάλλαξη του κορονοϊού που ενισχύει την μεταδοτικότητά του, όπως μεταδίδουν Business Insider και Daily Mail και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Είναι απίστευτα απογοητευτικό να γίνεται μια τέτοια δήλωση χωρίς να συνοδεύεται από στοιχεία», δήλωσε η Λούσι βαν Ντροπ, γενετίστρια που μελετά τον κορονοϊό. «Είναι πολύ πρόωρο να ανησυχεί κανείς για μία τέτοια μετάλλαξη».

Όπως όλοι οι ιοί, ο κορονοϊός μεταλλάσσεται με τον χρόνο και οι επιστήμονες συγκεντρώνουν δείγματα του κορονοϊού από την έναρξη της πανδημίας και τα μελετούν για να διαπιστώσουν πώς μεταλλάσσεται. «Είναι φυσιολογικό. Ετσι λειτουργούν οι ιοί», δηλώνει η Εμα Χόντκροφτ, γενετίστρια που μελετά τον κορονοϊό, από την Βασιλεία της Ελβετίας.

Σύμφωνα με τον Αλαν ΜακΝάλι, καθηγητή γενετικής στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, εργαστήρια στο Ηνωμένο Βασίλειο εντόπισαν το στέλεχος τις τελευταίες εβδομάδες.

«Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε ήρεμη και λογική προσέγγιση ως προς το στέλεχος, καθώς εντάσσεται στην κανονική εξέλιξη του ιού και περιμένουμε και νέες παραλλαγές να έλθουν και να φύγουν και να εμφανισθούν με τον καιρό», δηλώνει προς το Science Media Centre του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Καταβάλλονται προσπάθειες για να εξακριβωθεί αν αυτές οι μεταλλάξεις συμβάλλουν σε υψηλότερη μεταδοτικότητα», ανακοίνωσε το COVID-19 Genomics UK Consortium, η ομάδα που εντόπισε το νέο στέλεχος, ένα από την πληθώρα στελεχών που έχουν εντοπισθεί τους τελευταίους μήνες. Τονίσθηκε δε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι η αυτή η παραλλαγή (η οποιαδήποτε άλλη έχει μελετηθεί μέχρι σήμερα) οδηγεί σε σοβαρότερη μορφή της νόσου ή έχει οποιαδήποτε επίπτωση στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Η γενετίστρια Εμα Χόντκροφτ δηλώνει ότι οι μεταλλάξεις που έχει μέχρι στιγμής μελετήσει η ομάδα της είναι αβλαβείς και ότι ο κορονοϊός μεταλλάσσεται με αργούς ρυθμούς.

Ο Κρις Γουίτι, ο αρχίατρος, επικεφαλής δημόσιας υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι η κυβέρνηση δεν είναι βέβαιη ότι το νέο στέλεχος διαδίδεται ταχύτερα, αλλά σκοπός της ήταν να επισημανθεί, ανεξαρτήτως αυτού, στο κοινό, καθώς εισάγονται νέα περιοριστικά μέτρα.

«Βασικός στόχος ήταν να επισημανθεί στους ανθρώπους το ερώτημα αν (το νέο στέλεχος) διαδίδεται ταχύτερα. Μπορεί να αποδειχθεί, μπορεί και όχι».

«Ο λόγος που επιβάλλονται μέτρα Επιπέδου 3 είναι ότι οι ρυθμοί (μετάδοσης της επιδημίας) αυξάνονται με πολύ μεγάλη ταχύτητα σε πολλές περιοχές.

«Η παραλλαγή μπορεί να συμβάλλει, αλλά μπορεί και όχι, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η αύξηση της μετάδοσης συμβαίνει σε όλο το φάσμα και για τον λόγο αυτόν κάνουμε αλλαγές (στην εφαρμογή περιορισμών)».