Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη της έχουν να κερδίσουν πολλά αξιοποιώντας την «ήπια δύναμη» της πολιτισμικής διπλωματίας. Και αυτό διότι θα αποκομίσουν οφέλη για την οικονομία χάρη στη διεύρυνση της πρόσβασης στην αγορά των ευρωπαϊκών κλάδων του πολιτισμού και της δημιουργίας, την ενίσχυση της πολιτιστικής πολυμορφίας και τη μεγαλύτερη εξάπλωση των ευρωπαϊκών αξιών. Στα συμπεράσματα αυτά καταλήγει έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία εκπονήθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και που σήμερα είδε το φως της δημοσιότητας.

«Η πολιτισμική διπλωματία μας δίνει την ευκαιρία να διαδώσουμε σε άλλες χώρες τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και τις ευρωπαϊκές αξίες, όπως είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα, η πολυμορφία και η ισότητα», δήλωσε η Ανδρούλλα Βασιλείου, Επίτροπος αρμόδια για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την πολυγλωσσία και τη νεολαία, σύμφωνα με ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων από τις Βρυξέλλες.

Στις συστάσεις σχετικά με την ενίσχυση του αντίκτυπου που έχει η πολιτιστική διπλωματία της Ευρώπης περιλαμβάνονται τα εξής:

  • Καλύτερος συντονισμός και ειδικευμένο προσωπικό, όπως είναι οι πολιτιστικοί ακόλουθοι στις αντιπροσωπείες της ΕΕ.
  • Νέες μέθοδοι χρηματοδότησης και άντλησης κονδυλίων, όπως η συγχρηματοδότηση και οι συμπράξεις δημόσιου- ιδιωτικού τομέα.
  • Συγκέντρωση των πόρων πολιτιστικών οργανώσεων και κρατών- μελών, ιδίως μέσω των πολιτιστικών ιδρυμάτων και των ακολούθων που διατηρούν στο εξωτερικό.
  • Εξάλειψη των εμποδίων όσον αφορά την κινητικότητα, π.χ. με την παροχή διευκολύνσεων ως προς τις απαιτήσεις για τη θεώρηση της άδειας εισόδου πολιτιστικών φορέων.
  • Διασύνδεση με τους νέους, π.χ. με την επέκταση των εκπαιδευτικών και πολιτιστικών προγραμμάτων ανταλλαγών.
  • Προτεραιότητα στις πόλεις και τις κωμοπόλεις, στην αναζήτηση βασικών εταίρων.
  • Διευκόλυνση της ανταλλαγής εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των καλλιτεχνών από διαφορετικές χώρες, των πολιτιστικών μάνατζερ, των δημοσιογράφων και των συγγραφέων.
  • Ενίσχυση των τοπικών παραγόντων για πολιτιστικά θέματα με τη διευκόλυνση της συνεργασίας με πολιτιστικές οργανώσεις και/ή ιδρύματα.
  • Βελτίωση της παρακολούθησης και της αξιολόγησης έργων και πολιτικών για την πολιτιστική διπλωματία.

Η έκθεση και οι συστάσεις της θα συζητηθούν με τους εκπροσώπους των κρατών- μελών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στο άμεσο μέλλον οι εν λόγω συζητήσεις θα διεξαχθούν από ανώτατους υπαλλήλους που θα συνέλθουν στις 17 Ιουνίου υπό την ελληνική Προεδρία και θα συνεχιστούν υπό την ιταλική Προεδρία. Στις 25 Ιουνίου έχει προγραμματιστεί συνάντηση με μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.