Τα κρούσματα του SARS-CoV-2 στις ΗΠΑ ξεπέρασαν χθες Παρασκευή τα 13 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Οι μολύνσεις από τον νέο κορονοϊό είχαν φθάσει τις 13.047.202, ενώ οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 ανέρχονταν σε 264.624, στις 16:26 (23:26 ώρα Ελλάδας) χθες, σύμφωνα με τη σχολή ιατρικής της Βαλτιμόρης.

Η πολιτεία Τέξας έχει καταγράψει τα περισσότερα κρούσματα, 1.206.248, ακολουθούμενη από την Καλιφόρνια (1.179.857 μολύνσεις), τη Φλόριντα (979.020 περιπτώσεις), το Ιλινόι (705.063) και τη Νέα Υόρκη (628.375), αρχικά επίκεντρο της πανδημίας.

Στις πολιτείες με πάνω από 350.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα συγκαταλέγονται η Τζόρτζια, το Οχάιο, το Ουισκόνσιν, το Μίσιγκαν, το Τενεσί και η Βόρεια Καρολίνα, σύμφωνα με τα δεδομένα του πανεπιστημίου.

Όλες οι δημόσιες και ιδιωτικές κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις προσώπων από διαφορετικά νοικοκυριά θα απαγορεύονται στην κομητεία του Λος Άντζελες από τη Δευτέρα για τρεις εβδομάδες, βάσει νέων περιοριστικών μέτρων που ανακοίνωσαν τοπικοί υγειονομικοί αξιωματούχοι χθες Παρασκευή, εξαιτίας της συνεχιζόμενης ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού.

Τα νέα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας αφορούν περίπου 20 εκατομμύρια κατοίκους της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης των ΗΠΑ και προαστίων της. Από αυτά εξαιρούνται οι θρησκευτικές λειτουργίες και οι διαδηλώσεις, με το σκεπτικό πως πρόκειται για δικαιώματα εγγυημένα από το Σύνταγμα.

Βραζιλία: 34.130 κρούσματα και 514 θάνατοι τις προηγούμενες 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 34.130 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ το ίδιο διάστημα άλλοι 514 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19.

Στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 171.974 νεκρούς επί συνόλου 6.238.350 μολύνσεων, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου.

Μεξικό: 12.081 κρούσματα και  631 θάνατοι σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 12.081 νέα κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ το ίδιο διάστημα ακόμη 645 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα των 128,8 εκατομμυρίων κατοίκων ανέρχεται ως αυτό το στάδιο σε 104.873 νεκρούς επί συνόλου 1.090.675 μολύνσεων, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου.

Αυτός είναι ο τέταρτος βαρύτερος απολογισμός της πανδημίας παγκοσμίως.

Μεξικανοί υγειονομικοί αξιωματούχοι έχουν τονίσει πως οι αριθμοί τόσο των θανάτων, όσο και των κρουσμάτων πιθανόν είναι πολύ υψηλότεροι στην πραγματικότητα.

Χιλή: 1.570 κρούσματα, 43 θάνατοι εξαιτίας της σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Χιλής ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες 43 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19, ενώ το ίδιο διάστημα επιβεβαιώθηκαν 1.570 νέα κρούσματα του SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα της Λατινικής Αμερικής ανέρχεται ως αυτό το στάδιο σε 15.278 νεκρούς επί συνόλου 547.223 μολύνσεων.

Προχθές Πέμπτη ανακοινώθηκε ο βαρύτερος ημερήσιος αριθμός θυμάτων των τελευταίων δύο μηνών (97 θάνατοι).

Σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας, τα επιλεγόμενα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σε 9.379, συμπεριλαμβανομένων 693 ασθενών που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

Η Χιλή συνεχίζει να βρίσκεται επίσημα σε κατάσταση «καταστροφής», ενώ παραμένει σε ισχύ απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας. Ωστόσο, αρκετές πόλεις έχουν χαλαρώσει σε μεγάλο βαθμό τα περιοριστικά μέτρα, ενώ αντίθετα άλλες, ειδικά στον νότο, επιβάλλουν ακόμη αυστηρότερα μέτρα εξαιτίας της επιτάχυνσης της εξάπλωσης του ιού.

Στις αρχές της εβδομάδας, η κυβέρνηση του προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα ανακοίνωνε το άνοιγμα των συνόρων της χώρας, προκειμένου να δοθεί ώθηση στον τομέα του τουρισμού.

Κίνα: Έξι κρούσματα σε 24 ώρες

Το κινεζικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Παρασκευή ενημερώθηκε για τον εντοπισμό 6 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στην ηπειρωτική Κίνα, έναντι πέντε την προηγουμένη.

Ανέφερε ότι όλα ήταν «εισαγόμενα», κατά τον όρο που χρησιμοποιεί το Πεκίνο όταν αναφέρεται σε μολύνσεις από τον νέο κορονοϊό που εντοπίζονται μεταξύ ταξιδιωτών κατά την άφιξή τους στην επικράτεια από το εξωτερικό.

Ο αριθμός των ασυμπτωματικών φορέων — τους οποίους το κινεζικό υπουργείο Υγείας δεν συμπεριλαμβάνει στα επιβεβαιωμένα κρούσματα — που εντοπίστηκαν χθες ήταν 4, από 8 την προηγουμένη.

24 ασθενείς με την COVID-19 κρίθηκε ότι αποθεραπεύτηκαν και τους δόθηκαν εξιτήρια από νοσοκομεία. Συνεχίζουν να νοσηλεύονται 285 ασθενείς, ανάμεσά τους οκτώ σε πολύ σοβαρή κατάσταση.

Κατά τα επίσημα στοιχεία, ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην Κίνα ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς επί συνόλου 86.501 μολύνσεων.

Λιβύη: 866 κρούσματα και 13 θάνατοι σε 24 ώρες

Τα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Λιβύη αυξήθηκαν κατά 866 τις προηγούμενες 24 ώρες, με το σύνολο των ανθρώπων που έχει επιβεβαιωθεί ότι προσβλήθηκαν από τον νέο κορονοϊό στην χώρα της βόρειας Αφρικής, όπου επικρατεί χαοτική κατάσταση από το 2011, να φθάνει τους 81.273, ανακοίνωσε χθες το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών της Λιβύης.

Κατά την ίδια πηγή, άλλοι 13 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να έχει φθάσει πλέον τους 1.153 νεκρούς.

Στον αντίποδα, άλλοι 714 ασθενείς κρίθηκε πως ανέρρωσαν, με το σύνολό τους να φθάνει τους 52.299, κατά τα επίσημα στοιχεία.

Η ειδική επιτετραμμένη του ΟΗΕ στη Λιβύη προειδοποιούσε πρόσφατα ότι εξαιτίας των περιορισμένων δυνατοτήτων του συστήματος υγείας, οι αριθμοί που ανακοινώνονται δεν αντανακλούν παρά μόνο εν μέρει «την αληθινή κλίμακα» της υγειονομικής κρίσης.

Ο Μπαντραντίν αλ Νάτζαρ, ο διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Ασθενειών της Λιβύης, τόνισε από την πλευρά του την Τετάρτη πως η κατάσταση «γίνεται χειρότερη», καθώς τα κρούσματα του νέου κορονοϊού «αυξάνονται καθημερινά», εισηγούμενος την επιβολή εθνικού lockdown αν η επιδημιολογική κατάσταση παραμείνει ως έχει.