Τις χαμηλότερες δαπάνες για λόμπι στο Κογκρέσο, στη Γερουσία και για την άσκηση επιρροής σε πολιτικούς των ΗΠΑ καταγράφει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια σε σχέση με τις γειτονικές της χώρες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει «Τα Νέα» από αρμόδιους αμερικανικούς φορείς.

Στα χρόνια της κρίσης, δηλαδή από το 2010 και μετά, οι πληρωμές της ελληνικής κυβέρνησης προς τις εταιρείες υπηρεσιών λόμπι στην Ουάσινγκτον μηδενίζονται.

Την ίδια περίοδο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η τουρκική κυβέρνηση μαζί με τα τουρκικά κόμματα και φορείς του τουρκικού Δημοσίου φαίνεται ότι πλήρωσε αμερικανικές εταιρείες για να κάνουν λόμπι συνολικής αξίας 6,55 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, τα Σκόπια έχουν πληρώσει για τέτοιου είδους υπηρεσίες από το 2010 περίπου 170.000 ευρώ, ενώ η Αλβανία 1.000.000 ευρώ.

Τα στοιχεία για τις δαπάνες των κυβερνήσεων ανά τον κόσμο για λόμπι στις ΗΠΑ υποβάλλονται από τις εταιρείες που παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Τα έξοδα της Ελλάδας σε υπηρεσίες λόμπι ώστε να ασκηθούν πιέσεις σε πολιτικά όργανα των ΗΠΑ κατά την περίοδο 2007-2009 μέχρι και την αρχή της κρίσης ανέρχονται σε 97.000 ευρώ.