Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα μεγάλη επιχείρηση της γαλλικής αστυνομίας για την απομάκρυνση περίπου 800 μεταναστών από καταυλισμό κοντά στο λιμάνι της πόλης Καλαί.

Σημειώνεται πως η επιχείρηση πραγματοποιείται λίγες μόλις ημέρες μετά τη νίκη του αντιμεταναστευτικού Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν έναντι του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος στις ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με το BBC, οι αρχές υποστηρίζουν ότι ο εξώσεις των μεταναστών είναι απαραίτητες για να αντιμετωπιστεί το ξέσπασμα ψωρίασης στους καταυλισμούς, όπου έχει αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων τους τελευταίους μήνες.

Η αστυνομία περικύκλωσε τον χώρο μετά τη λήξη του τελεσίγραφου που είχε δοθεί στους μετανάστες προκειμένου να φύγουν εθελοντικά.

Οι μετανάστες προέρχονται από την Ασία, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Στόχος τους είναι να φτάσουν στη Βρετανία και δηλώνουν πως δεν έχουν πουθενά αλλού να πάνε μετά την καταστροφή των καταυλισμών.

Στο νομό Πα ντε Καλαί της βορειοδυτικής Γαλλίας το Εθνικό Μέτωπο συγκέντρωσε το 34% της ψήφου στις εκλογές της Κυριακής, ένα από τα καλύτερα αποτελέσματά του και τριπλάσιο από το ποσοστό που συγκέντρωσε στην ίδια περιοχή στις προηγούμενες ευρωεκλογές του 2009.