Διαψεύδοντας τις δημοσκοπήσεις που προέβλεπαν μια σχετικά μικρή πτώση των ποσοστών των δύο μεγάλων κομμάτων στην Ισπανία, το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (PP) και η αξιωματική αντιπολίτευση του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) χάνουν πολλές έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με τα σχεδόν οριστικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν απόψε.

Το PP, που κυβερνά την Ισπανία από το 2011, εκλέγει 16 ευρωβουλευτές και το PSOE 14. Τα δύο κόμματα μαζί χάνουν 17 έδρες.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι ψηφοφόροι αφενός «τιμώρησαν» την κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι για την πολιτική λιτότητας που ακολουθεί τα τελευταία δυόμισι χρόνια και ταυτόχρονα εξέφρασαν την έλλειψη εμπιστοσύνης τους στα μεγάλα κόμματα.

Αντιθέτως, οι μικρότεροι σχηματισμοί της αριστεράς βγήκαν κερδισμένοι. Το κίνημα Podemos, που προέρχεται από το κίνημα των Αγανακτισμένων, μπαίνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με 5 έδρες. Έξι ευρωβουλευτές εκλέγουν οι οικολόγοι-κομμουνιστές της Izquierda Plural (Πλουραλιστική Αριστερά), από 2 που είχαν μέχρι σήμερα και το μικρό, κεντρώο UPyD κερδίζει 4 έδρες, από μία που είχε.

Στην Καταλονία, οι αυτονομιστές του αριστερού κόμματος ERC προηγούνται έναντι του εθνικιστικού συνασπισμού CiU του προέδρου της επαρχίας Αρτούρ Μας. Το ERC συγκεντρώνει ποσοστό 23,67% έναντι 21,86% του CiU, πέντε μήνες πριν από το δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση της Καταλονίας που θέλει να οργανώσει ο Μας στις 9 Νοεμβρίου.

Η συμμετοχή των Ισπανών ήταν αυξημένη σε σύγκριση με τις ευρωεκλογές του 2009 και έφτασε στο 45,7%, ενώ στις προηγούμενες ευρωεκλογές ήταν στο 44,89%.