Περισσότεροι από 300 Σομαλοί οι οποίοι συνελήφθησαν στην Κένυα στο πλαίσιο μιας ευρείας «αντιτρομοκρατικής» επιχείρησης έχουν απελαθεί από τις αρχές Απριλίου, περιλαμβανομένων τουλάχιστον 3 στους οποίους είχε χορηγηθεί το καθεστώς του πρόσφυγα, κατήγγειλε σήμερα η οργάνωση Human Rights Watch, ενώ επέκρινε το γεγονός ότι εστάλησαν πίσω σε μια χώρα που σπαράσσεται από τον πόλεμο.

«Το να απελαύνονται άνθρωποι προς εμπόλεμες ζώνες στη Σομαλία δείχνει μια πλήρη περιφρόνηση για τα δικαιώματά τους και την ασφάλειά τους» δήλωσε ο Τζέρι Σίμπσον του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υπογραμμίζοντας ότι το να απελαύνει κανείς ανθρώπους που έχουν λάβει το καθεστώς του πρόσφυγα προς εμπόλεμες περιοχές παρά τη θέλησή τους είναι «παράνομο».

«Αυτό που απέμενε από την εύθραυστη φήμη της Κένυας όσον αφορά το σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων των προσφύγων αυτή τη στιγμή εξαφανίζεται», εκτίμησε ο Σίμπσον.

Στο πλαίσιο αυτή της επιχείρησης, που ξεκίνησε στις αρχές Απριλίου μετά τις επιθέσεις που αποδόθηκαν σε υποστηρικτές των Σομαλών ισλαμιστών ανταρτών Σεμπάμπ, η αστυνομία προχώρησε σε μαζικές επιδρομές, συλλαμβάνοντας χιλιάδες ανθρώπους, κυρίως Σομαλούς ή σομαλικών εθνοτήτων, κάποιοι εκ των οποίων στη συνέχεια κρατήθηκαν και ανακρίθηκαν σε ένα συγκρότημα αθλητικών εγκαταστάσεων στο Ναϊρόμπι ή σε αστυνομικά τμήματα κατά μήκος της χώρας.

Την Τρίτη, μια τέταρτη ομάδα Σομαλών, που περιλάμβανε 98 ανθρώπους, απελάθηκε και μεταφέρθηκε στη Σομαλία με αεροπλάνο, ανεβάζοντας στους 359 τον αριθμό των Σομαλών που επαναπατρίστηκαν στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης, ανέφερε η μη κυβερνητική οργάνωση που επιβεβαιώνει παράλληλα ότι αξιωματούχοι από την Κένυα ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να απελάσουν όλους τους Σομαλούς που δεν έχουν έγγραφα.

Σύμφωνα με την HRW, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (ΗCR) κατήγγειλε ότι της απαγόρευσαν την πρόσβαση στις τρεις πρώτες ομάδες απελαθέντων πριν από την αναχώρησή τους, ενώ επιβεβαίωσε ότι τουλάχιστον 3 άνθρωποι μεταξύ αυτών είχαν καταγραφεί ως πρόσφυγες.

Ένα επίσημο έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου αποκαλύπτει ότι 2.456 άνθρωποι υποβλήθηκαν σε διαδικασία επαλήθευσης στοιχείων στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης, περιλαμβανομένων 900 που αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ περίπου 800 οδηγήθηκαν σε καταυλισμούς προσφύγων και περίπου 450 απελάθηκαν. Λιγότεροι από 300 οδηγήθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης κατηγορούμενοι για αδικήματα που δεν έχουν διευκρινιστεί.
«Η επιχείρηση οδήγησε σε γενικευμένες καταχρήσεις εναντίον πολιτών από την Κένυα και ξένων, περιλαμβανομένων αυθαίρετων κρατήσεων σε σκανδαλώδεις συνθήκες, για διαστήματα πολύ μεγαλύτερα των 24 ωρών που προβλέπει ο νόμος» κατήγγειλε σήμερα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που ανέφερε το παράδειγμα Σομαλών που κρατήθηκαν για διάστημα μεταξύ 10 και 30 ημερών πριν απελαθούν.