Την έντονη ανησυχία της για τη «συνέχιση της επιδείνωσης» της κατάστασης στη Λιβύη, όπου μια ένοπλη οργάνωση επιτέθηκε την Κυριακή στο κοινοβούλιο, εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Την ίδια ώρα, η Σαουδική Αραβία έκλεισε σήμερα την πρεσβεία της στην Τρίπολη και απομάκρυνε με ειδική πτήση το σύνολο του διπλωματικού προσωπικού της λόγω της επιδείνωσης της ασφάλειας στη λιβυκή πρωτεύουσα.

«Η Ε.Ε. ανησυχεί πολύ για τη συνέχιση της επιδείνωσης της κατάστασης στη Λιβύη», δήλωσε ο Μάικλ Μαν, εκπρόσωπος της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον, στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Η Ε.Ε. καλεί «όλα τα μέρη να αποφύγουν οποιαδήποτε προσφυγή στη βία» και «να εργασθούν μαζί» για να ευνοήσουν «μια επιτυχημένη μετάβαση» στη Λιβύη, πρόσθεσε.

Σύγχυση επικρατεί σήμερα σχετικά με την κατάσταση στην Τρίπολη, την επομένη της επίθεσης στο κοινοβούλιο ομάδας ενόπλων που απαίτησε την αναστολή των εργασιών του. Η κατάσταση είναι επίσης τεταμένη στη Βεγγάζη (ανατολική Λιβύη), όπου ο Χαλίφα Χάφταρ, ένας απόστρατος στρατηγός, εξαπέλυσε την Παρασκευή μια επιχείρηση εναντίον βαριά οπλισμένων ισλαμιστικών οργανώσεων που έχουν κάνει την πόλη φέουδό τους. Οι συγκρούσεις αυτές στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 79 ανθρώπους, ενώ 141 τραυματίσθηκαν.

Ο Σαουδάραβας πρεσβευτής στη Λιβύη Μοχάμαντ Μαχμούντ Αλ-Άλι δήλωσε προς το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA πως «η πρεσβεία και το προξενείο της Σαουδικής Αραβίας έκλεισαν σήμερα (Δευτέρα) και όλα τα μέλη της διπλωματικής αποστολής αναχώρησαν από την Τρίπολη» με ειδική πτήση. Δικαιολόγησε το μέτρο αυτό επικαλούμενος την επιδείνωση της ασφάλειας στη λιβυκή πρωτεύουσα.

Εξάλλου η Ε.Ε. ανησυχεί επίσης για τη μεγάλη αύξηση που καταγράφουν από την αρχή του χρόνου οι αφίξεις μεταναστών που αναχωρούν από τη Λιβύη. Η κίνηση αυτή πρόκειται να επιταχυνθεί επειδή πολλές εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θέλουν να εγκαταλείψουν τη Λιβύη εξαιτίας της ανασφάλειας, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η ευρωπαϊκή υπηρεσία επιτήρησης των συνόρων Frontex.