Επίθεση εναντίον του Κοινοβουλίου στην Τρίπολη πραγματοποίησαν σήμερα ένοπλοι που συμμάχησαν με έναν αποστάτη συνταγματάρχη του λιβυκού στρατού, όπως μετέδωσαν επίσημα μέσα ενημέρωσης.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων LANA μετέδωσε πως οι μαχητές έκλεισαν όλους τους δρόμους γύρω από το Εθνικό Κογκρέσο στην Τρίπολη αφού εφόρμησαν στο κτίριο, αναγκάζοντας τους βουλευτές να το εγκαταλείψουν εν μέσω σφοδρών πυρών.

Οι ένοπλοι δηλώνουν πίστη στον απόστρατο συνταγματάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος έχει εξαπολύσει εκστρατεία εναντίον των ισλαμιστικών πολιτοφυλακών στα περίχωρα της Βεγγάζης με αποτέλεσμα το θάνατο 70 ανθρώπων από την Παρασκευή.

Εκπρόσωπος της πολιτοφυλακής του Χαφτάρ, ο Μοχάμεντ αλ-Χεγκάζι, δήλωσε πως οι δυνάμεις του μετέφεραν τη μάχη στην πρωτεύουσα Τρίπολη έτσι ώστε να συλλάβουν τους ριζοσπάστες μαχητές εκεί και να τιμωρήσουν τους συμμάχους τους στο κοινοβούλιο.

«Έχουμε μονάδες σε όλη την Τρίπολη για να πολεμήσουν τους εξτρεμιστές πολιτοφύλακες και τους υποστηρικτές τους μέσα στο Εθνικό Κογκρέσο», δήλωσε τηλεφωνικώς στο Γερμανικό Πρακτορείο ο αλ-Χεγκάζι.

«Τα μέλη του Κογκρέσου που υποστηρίζουν τους εξτρεμιστές πολιτοφύλακες πρέπει να παραδοθούν στις μονάδες μας», πρόσθεσε και σημείωσε πως μέλη των ταξιαρχιών αλ-Καακάα και Σαουάακ, που έχουν τη βάση τους κοντά στο κοινοβούλιο, ηγούνται των μαχών στην Τρίπολη.

Οι δύο ταξιαρχίες, που πολεμούν τους ισλαμιστές πολιτοφύλακες και πολιτικές δυνάμεις, είχαν επιτεθεί στο κοινοβούλιο τον Φεβρουάριο, όταν οι βουλευτές ενέκριναν την παράταση της θητείας του Κογκρέσου μετά τη λήξη της νωρίτερα φέτος.

Σε ένα βίντεο που μεταδόθηκε τον Φεβρουάριο, ο Χαφτάρ είχε ανακοινώσει την αναστολή του κοινοβουλίου, είχε προτείνει το σχηματισμό μιας προεδρικής επιτροπής και είπε πει πως οι πιστές σε αυτόν δυνάμεις είχαν πάρει τον έλεγχο πολλών κυβερνητικών κτιρίων.

Η τότε κυβέρνηση είχε απορρίψει την κίνηση ως απόπειρα πραξικοπήματος.

Η Βεγγάζη, γενέτειρα της εξέγερσης εναντίον του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, έχει δει συχνά επιθέσεις από ένοπλες ομάδες εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας και ξένων συμφερόντων.

Το 2012, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ και άλλοι τρεις Αμερικανοί σκοτώθηκαν σε μία επίθεση στο προξενείο των ΗΠΑ στη Βεγγάζη. Ο πρεσβευτής της Ιορδανίας Φάουαζ αλ-Άιταν αφέθηκε ελεύθερος αυτή την εβδομάδα μετά την απαγωγή του πριν από ένα μήνα από μασκοφόρους ένοπλους στην Τρίπολη.

Για την απελευθέρωσή του οι ιορδανικές αρχές παρέδωσαν στη Λιβύη ένα Λίβυο που φέρεται να ήταν επιχειρησιακό στέλεχος της Αλ Κάιντα ο οποίος είχε φυλακιστεί στην Ιορδανία για επτά χρόνια.

Μετά την ανατροπή και τη δολοφονία του Καντάφι τον Οκτώβριο του 2011, οι ηγέτες της Λιβύης προσπαθούν να εγκαθιδρύσουν την εξουσία τους στη βορειοαφρικανική χώρα η οποία είναι ακόμα γεμάτη όπλα και πολιτοφυλακές.