Το ενδεχόμενο να κηρύξουν σε κατάσταση φυσικής καταστροφής την Κροατο-Μουσουλμανική Ομοσπονδία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης εξαιτίας των πλημμυρών εξετάζουν οι αρχές.

Η κυβέρνηση της Ομοσπονδίας συνεδριάζει συνεχώς και συλλέγει πληροφορίες από την υπηρεσία πολιτικής προστασίας για την κατάσταση στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές που έχουν προκαλέσει πρωτοφανείς καταστροφές.

Το υπουργείο Ασφάλειας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης απηύθυνε αίτημα για βοήθεια στη δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που σταθμεύει στη χώρα (Eufor), συμπεριλαμβανομένης και της συνδρομής ελικοπτέρων σε επιχειρήσεις διάσωσης. Επιπλέον και πολλοί πολίτες ζητούν τη βοήθεια της Eufor.

Ο πρωθυπουργός της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας της Βοσνίας, Νερμίν Νίκσιτς επισκέπτεται το καντόνι Ζένιτσα – Ντομπόι, όπου υπερχείλισαν ποταμοί και έχουν πλημμυρίσει ολόκληρες πόλεις. Ο κ. Νίκσιτς τόνισε ότι προτεραιότητα όλων των υπηρεσιών πρέπει είναι η διάσωση ανθρώπων που κινδυνεύουν.

Σε κατάσταση συναγερμού είναι και περιοχές της Σερβικής Δημοκρατίας εξαιτίας των πλημμυρών, δήλωσε η πρωθυπουργός της σερβοβοσνιακής οντότητας, Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς.

«Σε πολλές περιοχές διακόπηκε η οδική συγκοινωνία, υπάρχουν προβλήματα από κατολισθήσεις και καθιζήσεις και τα πρώτα μέτρα έχουν στόχο τη σταθεροποίηση της κατάστασης», τόνισε μετά από έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Το πρόβλημα είναι ότι οι βροχοπτώσεις θα συνεχιστούν και αύριο η κατάσταση θα είναι ακόμα πιο σύνθετη, είπε προσθέτοντας ότι έχουν πληγεί οι δήμοι Μπιέλινα, Ζβόρνικ και Ούγκλιεβικ.

Στις πληγείσες περιοχές δεν λειτούργησαν σήμερα τα σχολεία, ούτε οι εργαζόμενοι μπόρεσαν να μεταβούν στις δουλειές τους.

Στο Ντομπόι έχουν αποσταλεί μέλη των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας με λέμβους, λέσχες δυτών και στις επιχειρήσεις διάσωσης συμμετέχουν και ελικόπτερα.

Η κατάσταση στην πόλη Μαγκλάι είναι δραματική, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, καθώς τα ορμητικά νερά του ποταμού Μπόσνα διασχίζουν την πόλη και αβοήθητοι κάτοικοι βρίσκονται στις στέγες σπιτιών και περιμένουν βοήθεια.