Οι αμερικανικές εκλογές όλα δείχνουν πως δεν θα τελειώσουν στην κάλπη, καθώς ο Τραμπ είχε αποφασίσει μήνες πριν να θέσει αντίπαλο το ίδιο το εκλογικό σύστημα.

Κι έτσι η μάχη του δεν θα τελειώσει με την καταμέτρηση των ψήφων. Όπως έχει δηλώσει, βλέπει συνωμοσίες να του κλέβουν τη νίκη και δικαστικά τερτίπια να νοθεύουν τη διαδικασία, προϊδεάζοντας όλους ότι δεν σκοπεύει να καταθέσει τα όπλα ακόμα και αν χάσει στην κάλπη.

Το «The Atlantic» πιστεύει πως αυτή η εκλογική αναμέτρηση είναι μια πραγματική μάχη για την αμερικανική δημοκρατία. Ο Τραμπ θα προσπαθήσει να πει πως όλα ήταν προϊόν νοθείας και να επιστρατεύσει τη δύναμή του ως πρόεδρος για να υπονομεύσει το αποτέλεσμα.

Και χάρη στη θέση του μπορεί να κάνει πολλά. Είναι επικεφαλής της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, κάτι που σημαίνει πως μπορεί να κινητοποιήσει έναν ολόκληρο μηχανισμό για λογαριασμό του.

Το ίδιο το Σύνταγμα καθιστά τον πρόεδρο επικεφαλής των ελεγκτικών και διωκτικών μηχανισμών των ΗΠΑ, αυτό δεν σημαίνει ωστόσο πως μπορεί να παραγκωνίσει τον αντίπαλό του με την εκτελεστική του εξουσία.

Είναι επίσης επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, χωρίς να μπορεί να επιβάλει στρατιωτικό νόμο ή να παρακάμψει τις εκλογές. Τι μπορεί τότε να κάνει;

Σύμφωνα με το «The Atlantic», ο Μπάιντεν και το επιτελείο του προετοιμάζονται στο περιθώριο ακόμα και για το χειρότερο ενδεχόμενο.

Έχουν έτοιμη μια ομάδα προβεβλημένων δικηγόρων και πρώην δικαστικών (με επικεφαλής τους Walter Dellinger, Donald Verrilli και Seth Waxman) που μελετούν όλα τα σενάρια με τα οποία θα μπορούσε να υπονομεύσει ο Τραμπ την αναμέτρηση.

Χιλιάδες σελίδες έχουν γραφτεί για τις τουλάχιστον 49 επείγουσες καταστάσεις που μπορεί να πυροδοτήσει ο Τραμπ. Τόσο μέσα στη δικαστική αίθουσα όσο και έξω από αυτή.

Το «The Atlantic» μίλησε με κάποιους από τη νομική ομάδα του Μπάιντεν για τα πιο σκοτεινά σενάρια που μπορεί να επιστρατεύσει ο αντίπαλός του.

Παρατραβηγμένα σενάρια, ομολογεί, τρία ωστόσο από αυτά μελετώνται πολύ σοβαρά από το επιτελείο των Δημοκρατικών.

Νο 1 – Στρατός

Ο Τραμπ είναι με συνταγματική κατοχύρωση ο διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της Αμερικής. Μπορεί όμως να στείλει τον στρατό στα ισχυρά προπύργια των Δημοκρατικών (όπως η Φιλαδέλφεια, το Ντιτρόιτ και το Μιλγουόκι) για να σαμποτάρει την καταμέτρηση ή να παρέμβει με άλλους τρόπους;

Σύμφωνα με το επιτελείο του Μπάιντεν, οι Ρεπουμπλικανοί μπορούν να δημιουργήσουν ταραχές για να κηρυχτεί η πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Τότε μπορεί να κινητοποιήσει δυνάμεις του στρατού για να επιβάλουν την τάξη, ελεύθερες πια να καταστρατηγήσουν τη διαδικασία της καταμέτρησης.

Μπορεί να συμβεί; «Όχι εύκολα, και μάλλον όχι πιθανά, αλλά δεν είναι αδύνατο … Ποιος μπορεί να σταματήσει τον πρόεδρο;», παρατηρεί το περιοδικό.

Η ομάδα του Μπάιντεν έχει έτοιμη όλη τη γραφειοκρατική δουλειά που χρειάζεται για να αποτραπεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Δεν είναι εύκολο να πείσει το Πεντάγωνο να στείλει στρατό», ομολογούν ωστόσο.

Νο 2 – Σαμποτάζ στην επιστολική ψήφο

Ο Τραμπ έχει μιλήσει κατά της επιστολικής ψήφου και κάνει ό,τι μπορεί νομίμως να τη σταματήσει, καθώς ξέρει πως οι περισσότερες πηγαίνουν στον Μπάιντεν. Και πηγαίνουν γιατί έχει ο ίδιος εξισώσει την επιστολική ψήφο με τη νοθεία, κι έτσι οι ψηφοφόροι του ψηφίζουν στα εκλογικά κέντρα.

Εδώ η εξωθεσμική παρέμβαση του Τραμπ είναι ευκολότερη. Το σενάριο που μελετά η ομάδα του Μπάιντεν είναι το εξής: Ο John Ratcliffe, διευθυντής εθνικής ασφάλειας, βγαίνει και λέει πως έχουν πληροφορίες για προσπάθεια της Κίνας να νοθεύσει την επιστολική ψήφο.

Η αναφορά φτάνει στον επικεφαλής των αμερικανικών ταχυδρομείων και παθιασμένο υποστηρικτή του Τραμπ, Louis DeJoy, ο οποίος σταματά τη μεταφορά των ψήφων.

Ακόμα και μια μικρή καθυστέρηση ημερών είναι εδώ αποφασιστικής σημασίας, καθώς 28 πολιτείες αξιώνουν να φτάσουν οι επιστολικές ψήφοι τη μέρα των εκλογών και άλλες 22 δίνουν μια μικρή παράταση. Καμία εκπρόθεσμη επιστολική ψήφος δεν καταμετράται ως έγκυρη.

Το επιτελείο του Μπάιντεν λέει πως αυτό το σενάριο δεν είναι καθόλου απίθανο. Μια τέτοια καθυστέρηση μπορεί να συμβεί ακόμα και για λόγους έρευνας ύποπτου δέματος.

Γι’ αυτό και εδώ και μία βδομάδα οι Δημοκρατικοί καλούν τους ψηφοφόρους τους να σταματήσουν να χρησιμοποιούν το ταχυδρομείο.

Νο 3 – Αστυνομία

Σε αυτό το σενάριο, «που μας ανησυχεί περισσότερο», δήλωσαν στο περιοδικό οι επιτελείς του Μπάιντεν, ομοσπονδιακές αρχές μπορεί να οσμιστούν ξαφνικά εκλογική νοθεία και να πάρουν μέτρα ώστε να σταματήσει η καταμέτρηση.

Επίσημη αρχή να το κάνει αυτό δεν υπάρχει, αν όμως το FBI ή ακόμα και ο τοπικός σερίφης εμφανιστεί στην εκλογική επιτροπή μιας κομητείας με εντολή να κατασχέσει τις ψήφους, ποια τοπική αρχή δεν θα συμμορφωθεί;

Ακραία σενάρια, αναμφίβολα, κάποιοι ωστόσο είναι υποχρεωμένοι όχι μόνο να τα μελετήσουν, αλλά να έχουν και έτοιμες αντιδράσεις…

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook, Twitter και Viber