Σε επέμβαση γαστρεκτομής υποβλήθηκε ένα 4χρονο αγόρι στην Ινδία καθώς η αφαίρεση του 70% του στομάχου του ήταν η μόνη λύση για να χάσει βάρος. Ο Rishi Khatau ήταν τον περασμένο Σεπτέμβριο 44,5 κιλά (!) και οι γονείς του Dipen και Henna Khatau έλεγαν πως δεν ήξεραν τι άλλο να κάνουν πια για να τον κάμψουν τη διάθεσή του για φαγητό.

Το αγόρι ήταν τόσο παχύ που φορούσε ρούχα ενηλίκων και η περίμετρος της μέσης του άγγιζε τα 92 εκατοστά!

Τελικά αποφάσισαν πως δεν είχαν άλλη επιλογή παρά να απευθυνθούν σε μία κλινική που θα έκοβε μέρος του στομαχιού του- γαστρεκτομή δηλαδή- κάτι που τον έκανε έναν από τους νεότερους ασθενείς στον κόσμο που υποβλήθηκε σε μία τέτοια επέμβαση.

«Δεν είχαμε άλλο τρόπο να σώσουμε το γιο μας. Αργοπέθαινε, είχαμε προσπαθήσει δίαιτες χωρίς αποτέλεσμα. Οι γιατροί μας είπαν πως η κατάστασή του ήταν σοβαρή και πως η επέμβαση ήταν η τελευταία μας ελπίδα», εξηγεί στη Daily Mail ο μπαμπάς του.

Όταν γεννήθηκε ο Rishi είχε βάρος λίγο πάνω από 1,5 κιλό και οι γονείς του αφιέρωσαν ένα χρόνο φροντίζοντας και ταΐζοντάς τον, ώστε να πάρει βάρος και να δυναμώσει.

«Ήταν ένα μικροσκοπικό μωρό κι έτσι νιώθαμε πως έπρεπε να τον ταΐζουμε περισσότερο», λέει ο Dipen. «Σε ηλικία ενός έτους είχε το σωστό βάρος και ήμαστε ευγνώμονες αλλά έξι μήνες μετά αρχίσαμε να προσέχουμε πως δεν σταματούσε να παχαίνει», προσθέτει.

Στα δεύτερα γενέθλιά του ζύγιζε σχεδόν 13 κιλά. Οι γονείς του άρχισαν να ανησυχούν και έκοψαν τις μερίδες του στο μισό αλλά ο Rishi έκλαιγε ζητώντας κι άλλο φαγητό, πολλές φορές ούρλιαζε καθώς πεινούσε.

«Ήταν τόσο παχύς που δεν μπορούσε να κοιμηθεί πάνω από δέκα λεπτά, μετά ξυπνούσε. Είχε σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα και ήταν πάντα σαν λαχανιασμένος. Φοβόμασταν πως δεν θα ζούσε μέχρι τα τρίτα του γενέθλια…», συνεχίζει ο μπαμπάς του.

Έτσι αποφάσισαν να τον πάνε σε γιατρό, ο οποίος διέγνωσε σύνδρομο Prader Willi, το οποίο δεν επέτρεπε στον οργανισμό του να κάψει κανονικά θερμίδες.

«Ο γιατρός μας είπε να τον βάλουμε σε αυστηρή δίαιτα και να τον ενθαρρύνουμε να ασκείται αλλά δεν είχε αποτέλεσμα. Ικέτευε για φαγητό, ήθελε πάντα παραπάνω κι εμείς του το δίναμε. Δεν ήταν ποτέ ικανοποιημένος με τα γεύματά του. Δεν πιστεύω πως φταίμε εμείς, δεν πιστεύω πως κάναμε κάτι κακό δίνοντάς του φαγητό», προσθέτει.

Μια συγγενής ήταν εκείνη που μίλησε στην οικογένεια του μικρού για τη γαστρεκτομή. Την είχε κάνει και η ίδια και είχε χάσει πολλά κιλά.

«Δεν άντεχα να φοβάμαι πως ο γιος μου δεν θα ζήσει μέχρι τα επόμενα γενέθλιά του», τονίζει η μαμά του. «Ήμουν συνέχεια τρομοκρατημένη, έπρεπε κάτι να κάνουμε για να τον σώσουμε. Ως μητέρα ήθελα να τον κρατά στην αγκαλιά μου αλλά ήταν πάρα πολύ βαρύς. Κάθε πρωί έπρεπε όμως να τον κουβαλήσω μέχρι το σχολείο γιατί δεν μπορούσε να προχωρήσει γρήγορα. Έπρεπε να βρούμε έναν τρόπο να βοηθήσουμε το γιο μας…».

Ο γιατρός στον οποίο απευθύνθηκαν τους είπε πως πράγματι δεν είχαν άλλη επιλογή αλλά το ζευγάρι έτρεμε μήπως πάρει τη λάθος απόφαση.

Τελικά, αποφάσισαν να προχωρήσουν στην επέμβαση.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Rishi μπήκε στο νοσοκομείο και το 70% του στομάχου του αφαιρέθηκε. Η επέμβαση κόστισε 3.700 ευρώ και ο μπαμπάς του έδωσε όλες του τις οικονομίες.

Στη συνέχεια ο μικρός έμεινε στη μονάδα εντατικής θεραπείας για τρεις ημέρες και με την κατανάλωση αποκλειστικά υγρών έχασε πάνω από 3 κιλά τον πρώτο μήνα.

«Αμέσως παρατηρήσαμε αλλαγές στον ύπνο του, επιτέλους κοιμόταν όλη τη νύχτα», θυμάται η μαμά του. Τους τέσσερις μήνες που ακολούθησαν ο Rishi ακολούθησε τη δίαιτα που έπρεπε και σήμερα, έξι μήνες μετά, ζυγίζει 30 κιλά, κοιμάται κανονικά όλη τη νύχτα, παίζει κρίκετ και κάνει ποδήλατο με τους φίλους του.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που ο γιος μου χάνει βάρος και κερδίζει πίσω τη ζωή του. Τώρα ξέρω πως πήραμε τη σωστή απόφαση , τον βλέπω να κολυμπά, να τρέχει, είναι υπέροχο το συναίσθημα», εξομολογείται ο μπαμπάς του.

«Το αγόρι πέθαινε και ξέραμε πως η κατάσταση ήταν πολύ σοβαρή. Έπρεπε να φτάσουμε στα άκρα», εξηγεί ο γιατρό του, σημειώνοντας πως ήταν η πρώτη φορά που έκανε γαστρεκτομή σε ένα τόσο μικρό παιδί, αναγνωρίζοντας και όλους τους κινδύνους.

Στα πέντε του σήμερα ο Rishi πρέπει να χάσει άλλα έξι κιλά για να φτάσει το φυσιολογικό βάρος αλλά η ζωή του ήδη έχει αλλάξει.

Δείτε τις φωτογραφίες