Πρωτοκολλήθηκε στον ΟΗΕ το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο

«Δεν προσδίδει καμία νομιμότητα η πρωτοκόλληση του» τονίζουν διπλωματικές πηγές


ΚΟΣΜΟΣ
0:00
02/10/2020
Πρωτοκολλήθηκε στον ΟΗΕ το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο
4
loading

Μετά από 10 μήνες από την κατάθεσή του, πρωτοκολλήθηκε το παράνομο μνημόνιο οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης, στον ΟΗΕ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

H πρωτοκόλληση και δημοσίευση των πάσης φύσεως συμφωνιών που κατατίθενται από τα κράτη στη Γραμματεία του ΟΗΕ αποτελεί τυπική και τεχνική διαδικασία, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές και διαμηνύουν ότι η ενέργεια αυτή δεν προσδίδει νομιμότητα στα πρωτοκολλημένα κείμενα, ούτε σημαίνει την αναγνώριση του περιεχομένου από τα Ηνωμένα Έθνη.

Όπως υπογραμμίζουν, η εν λόγω «συμφωνία» είναι παράνομη και άκυρη, συνήφθη με παράτυπο τρόπο και δεν κυρώθηκε, ως όφειλε, από τη λιβυκή Βουλή των Αντιπροσώπων, όπως φάνηκε και από την επιστολή του προέδρου της τελευταίας προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ. Επίσης, σημειώνουν πως η «συμφωνία» αυτή συνήφθη κατά παράβαση της Σύμβασης για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Ο παράνομος χαρακτήρας της έχει άλλωστε τονιστεί και καταγγελθεί από τη διεθνή κοινότητα, υπογραμμίζουν περαιτέρω οι ίδιες διπλωματικές πηγές.

Παράλληλα, υπενθυμίζεται και η καταδίκη από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 13 Δεκεμβρίου 2019. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν καταδικάσει τη «συμφωνία» Τουρκίας-Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα, θεωρώντας ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Το λεγόμενο μνημόνιο κατανόησης Άγκυρας-Τρίπολης «παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται προς το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να έχει νομικά δεσμευτικές συνέπειες για τρίτα κράτη», τονιζόταν στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια

  Άλλο ένα αφήγημα για βλάκες που διακινούν ο Κούλης και η κυβέρνηση στέφεται με παταγώδη αποτυχία. Τα ψέματα για εσωτερική κατανάλωση διαψεύδονται γρήγορα.

  1. avatar MORFEAS*

   Η [...] ΣΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΡΙΑ.

 2. avatar TreloKokori

  Τρύπα στο νερό έκανε η κυβέρνηση... άμεσα φρεγάτες αλλιώς ξεκινάτε εντατικά άλλη γλώσσα..
  Ο ΟΗΕ διακοσμητικός όπως πάντα...

 3. avatar Νησιώτης

  Τζάμπα τα δρομολόγια του Δενδια !! τελικά οι [...] είμαστε εμείς!!!! Και τώρα τι; παραιτήσεις ή εκλογές μιας και έχουν το 55% !!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει