Να καταδικάσει απερίφραστα την κατάληψη κυβερνητικών κτιρίων στην ανατολική Ουκρανία κάλεσαν σήμερα την Ρωσία ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.

Οι δύο ηγέτες μίλησαν τηλεφωνικώς σήμερα για να συζητήσουν σχετικά με την κλιμάκωση των εντάσεων και την απειλή της ανάληψης στρατιωτικής δράσης από τις ουκρανικές αρχές μετά την κατάληψη κυβερνητικών κτιρίων στην ανατολική Ουκρανία από φιλορώσους αυτονομιστές.

«Εκείνος και η καγκελάριος Μέρκελ συμφώνησαν ότι είναι πολύ σημαντικό να καταδικάσουν την παράνομη κατάληψη κυβερνητικών κτιρίων στην ανατολική Ουκρανία», δήλωσε εκπρόσωπος του Κάμερον σε δημοσιογράφους.

«Πιστεύουν ότι η ρωσική κυβέρνηση θα πρέπει και αυτή να καταδικάσει απερίφραστα την ενέργεια αυτή», πρόσθεσε.

Ο Κάμερον αναμένεται να μιλήσει για το θέμα της Ουκρανίας με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ αργότερα σήμερα, πρόσθεσε ο εκπρόσωπός του.

Υπάρχουν «πολλές ενδείξεις» για μια υποστήριξη της Μόσχας στις ένοπλες ομάδες που δρουν στην Ουκρανία, ανακοίνωσε παράλληλα σήμερα η γερμανική κυβέρνηση.

«Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι στην ανατολική Ουκρανία ένοπλες οργανώσεις που δραστηριοποιούνται λαμβάνουν την υποστήριξη της Ρωσίας», διαβεβαίωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της κυβέρνησης Κριστιάνε Βιρτς, την ώρα που φιλορώσοι ένοπλοι αντάρτες εξακολουθούν να αντιστέκονται στο ανατολικό τμήμα της χώρας στην φιλοευρωπαϊκή ουκρανική κυβέρνηση.

«Όταν βλέπουμε την συμπεριφορά, τις στολές και τα όπλα που φέρουν ορισμένοι σε αυτές τις ομάδες, δεν μπορεί πραγματικά να πρόκειται για ομάδες αυτοάμυνας πολιτών που έχουν δημιουργηθεί από μόνες τους», πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

«Η γερμανική κυβέρνηση ανησυχεί για την νέα επιδείνωση της κατάστασης στην ανατολική Ουκρανία», σημείωσε εξάλλου η εκπρόσωπος κατά την διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου.

«Αποτιμούμε ως εκ τούτου ότι η Ρωσία έχει μια ιδιαίτερη ευθύνη για να αποφευχθεί μια νέα κλιμάκωση όπως και για να συμβάλει σε μια σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία», πρόσθεσε.

«Με αυτό συνδέονται επίσης μια απόσυρση των στρατευμάτων που έχουν αναπτυχθεί στην ουκρανική μεθόριο, μια μείωση των τιμών του φυσικού αερίου και μια συγκρατημένη γλώσσα», υπογράμμισε τέλος η Βιρτς και αναφέρθηκε και αυτή στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν σήμερα το πρωί η καγκελάριος, η οποία βρίσκεται σε διακοπές στην Ιταλία, με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κάμερον.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον «καταδίκασαν έντονα» σήμερα τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν τις δύο τελευταίες ημέρες στην Ουκρανία, όπου φιλορώσοι ένοπλοι αυτονομιστές έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους κυβερνητικά κτίρια σε πολλές πόλεις στα ανατολικά, σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία.

«Ο Ολάντ και ο Κάμερον καταδίκασαν έντονα τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν χθες και σήμερα στην περιοχή αυτή και κάλεσαν το σύνολο των πλευρών να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να ξεκινήσουν διάλογο, προκειμένου να επιτραπεί η αποκλιμάκωση της κατάστασης και να βρεθεί άμεσα μια ειρηνική λύση στην κρίση», αναφέρει η γαλλική προεδρία σε ανακοίνωσή της που εκδόθηκε έπειτα από μια τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες.

Οι Ολάντ και Κάμερον επίσης «εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην ουκρανική κυβέρνηση ώστε να φέρει εις πέρας τις μεταρρυθμίσεις που αναμένει ο λαός και να διοργανώσει τις προεδρικές εκλογές της 25 Μαΐου στις καλύτερες συνθήκες», προσθέτει η ανακοίνωση.